گام اول: انتشار دفترچه راهنما
برای آگاهی کامل افرادی که قصد ثبتنام در آزمون را داشتند، دفترچه راهنمایی شامل توضیحات مربوط به معرفی آزمون، شیوه ثبتنام و برگزاری، مزایا و جوایز برگزیدگان و پرسشهای متداول مربوط به آن، منتشر شد.
با مطالعه این دفترچه و اقدام گام به گام بر اساس آن، علاقمندان میتوانستند به سادگی در پورتال جامع مهدویت عضو شوند، اعتبار مالی خود را شارژ نمایند و در آزمون ثبتنام کنند. در این مرحله که تا 1۵ آذر ادامه داشت، هر فرد تنها میتوانست در یکی از حوزههای امتحانی مراکز استانها ثبتنام کند.
گام دوم: انتشار منبع مطالعاتی
برای ایجاد آمادگی در میان داوطلبان، گزیدهای از کتاب «دانشنامه امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف» در قالب یک کتاب الکترونیک تدوین شد. فایل این منبع مطالعاتی که سؤالات آزمون نیز از محتوای آن انتخاب میشد، پس از تکمیل برگه ثبتنام در پورتال، در اختیار داوطلبان قرار میگرفت.
در طول مدت آمادگی برای آزمون و در حین مطالعه منبع مطالعاتی، داوطلبان میتوانستند پرسشهای خود را با کارشناسان علمی و پاسخگویان پورتال جامع مهدویت در میان گذاشته و برای شرکت در آزمون، بیش از پیش آماده شوند.
گام سوم: ثبتنام گروهی داوطلبان
از ابتدای آذر ماه، امکان ثبتنام گروهی داوطلبان از طریق شعب و دفاتر نمایندگی بنیاد در سراسر کشور فراهم گردید. در این مرحله که تا دو هفته قبل از برگزاری آزمون ادامه یافت، فهرست و مشخصات داوطلبان در هر شعبه به ستاد مرکزی آزمون ارسال میشد و فرایند ثبتنام آنها در پورتال، توسط دستاندرکاران ستاد انجام میگرفت.
همچنین، شهرهای جدیدی که امکان برگزاری آزمون را داشتند، شناسایی شدند تا به فهرست حوزههای امتحانی قبلی اضافه شده تا بدینترتیب، امکان حضور افراد بیشتری در آزمون فراهم گردد.
گام چهارم: اعمال اصلاحیه ثبتنام
در طول ماه آذر، برگه اصلاحیه ثبتنام در آزمون، مطابق با اعلام قبلی، در پورتال قرار گرفت تا افرادی که در ثبت اطلاعات خود اشتباه کرده بودند و یا قصد تغییر حوزه امتحانی خود از مرکز استان به شهرهای تازه اضافه شده را داشتند، از آن استفاده کنند. رسیدگی به این کاربرگها تا دو هفته مانده به زمان برگزاری آزمون ادامه داشت و طبق شرایط اعلامشده، مندرجات کاربرگ اصلاحیه، جایگزین مندرجات کاربرگ ثبتنام میگردید.
در این مرحله، ۱۵ درصد از داوطلبان، مشخصات کاربرگ ثبتنام خود را اصلاح کردند.
گام پنجم: ثبتنام تکمیل ظرفیت
در واپسین روزهای باقیمانده به زمان برگزاری آزمون، حدود هزار نفر از علاقمندان که مراحل ثبتنام خود را به درستی تکمیل نکرده بودند، شناسایی شدند. این افراد، علاوه بر ثبتنام در پورتال، اعتبار مالی خود را نیز به اندازه کافی شارژ نموده اما برگه ثبتنام را تکمیل نکرده بودند!
با وجود اینکه طبق شرایط و ضوابط آزمون، هیچگونه مسئولیتی در قبال آنان متوجه دستاندرکاران نبود، اطلاعرسانی لازم به این دسته انجام گرفت و بدینترتیب، هفتصد نفر دیگر به جمع داوطلبان آزمون اضافه شدند و آمار داوطلبان به ۹۱۵۰ نفر رسید.
گام ششم: برآورد حوزههای امتحانی
پس از پایان مراحل ثبتنام داوطلبان و با توجه به مشخصشدن فهرست نهایی شهرهای داوطلب برای میزبانی آزمون، برآورد کاملی از حوزههای امتحانی به دست آمد.
استانهای سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان به ترتیب با ۸، ۷، ۴، ۴، ۳ و ۲ حوزه امتحانی از سایر استانهای کشور پیشی گرفتند.
همچنین، حوزههای امتحانی یاسوج، زاهدان، آبادان، اهواز، شیراز و هیرمند به ترتیب با ۱۱۰۷، 10۲۵، ۴۴۹، ۴۲۶، ۴۲۳و ۴۱۳ داوطلب ثبتنامشده، در صدر فهرست حوزههای امتحانی قرار داشتند.
گام هفتم: آمادهسازی محموله
از یک هفته مانده به زمان برگزاری آزمون، محموله مربوط به هر حوزه امتحانی شامل دفترچه پرسشهای آزمون، پاسخنامهها و برچسبهای صندلی اختصاصی داوطلبان، فهرست نهایی داوطلبان آن حوزه و شیوهنامه برگزاری آزمون، آمادهسازی، مهروموم و برای مدیر حوزه امتحانی ارسال شد.
همچنین، تمهیدات لازم در رابطه با امنیت محمولههای آزمون با درنظرگرفتن شرایط اضطراری و اتفاقات غیرمترقبه انجام گرفت و دفترچهها و پاسخنامههای اضافی متناسب با تعداد داوطلبان هر حوزه، در محموله آن گنجانده شد.
گام هشتم: صدور کارتهای ورود
کارتهای ورود به جلسه آزمون، از پنج روز مانده به زمان برگزاری آزمون، در صفحه شخصی داوطلبان در پورتال قرار گرفت. همچنین، کارتهای داوطلبانی که به صورت گروهی ثبتنام کرده بودند، در اختیار شعب مربوطه قرار گرفت.
سپس صدور کارتهای ورود، از طریق پیامک به کلیه داوطلبان، اطلاع داده شد. در کارت ورود به جلسه آزمون، علاوه بر مشخصات داوطلب، نشانی مکان برگزاری آزمون در حوزه مربوطه درج گردیده بود. همچنین، در روز قبل از برگزاری آزمون، نشانی مکان برگزاری از طریق پیامک برای داوطلبان ارسال گردید.
گام نهم: پشتیبانی و هماهنگی
روز قبل از برگزاری آزمون، امور مربوط به هماهنگی برگزاری آن در حوزههای امتحانی، به همت مدیران و همکاران شعب بنیاد در سراسر کشور انجام گرفته بود.
علاوه بر این، انتظار میرفت با توجه به کارت ورود به جلسه چاپ شده، پیامک ارسالشده درباره صدور کارت و نشانی مکان برگزاری، فهرست بزرگ مشخصات داوطلبان در ورودی سالن، فهرست نهایی موجود در نزد مدیر و عوامل اجرایی حوزه و نیز برچسب موجود بر روی صندلی که با مشخصات پاسخنامه داوطلب یکسان و برابر بود، امکان اشتباه به صفر برسد.
گام دهم: برگزاری همزمان و سراسری
از ساعت ۶:30 صبح روز 12 دیماه، پشتیبانهای آزمون در محل ستاد مرکزی، در تماس با رابطین حوزههای امتحانی و با توجه به شیوهنامه اجرایی، گزارش برگزاری همزمان و سراسری آزمون را حداکثر با اختلاف زمانی ۱۰ دقیقه، ثبت و کنترل میکردند.
همچنین، به طور دایم تماسهای تلفنی و پیامکهای دریافتی از داوطلبان پاسخگویی شده و تا رفع ناهماهنگی در حوزههای امتحانی مربوطه، پیگیری میگردید.
برگزاری دوره اول آزمون سراسری معارف مهدویت، در ساعت 12 ظهر روز جشن نهم ربیعالأول در ۵۵ شهر کشور خاتمه یافت.
گام یازدهم: تصحیح پاسخنامهها
یک هفته پس از برگزاری آزمون و همزمان با تجمیع پاسخنامههای شرکتکنندگان در ستاد مرکزی، پاسخنامه کلیدی آزمون منتشر شد.
در فرایند تصحیح، ابتدا تمام پاسخنامهها اسکن و علامتگذاری شد و سپس نمره هر داوطلب، با توجه به درجه دشواری هر پرسش، محاسبه و اعلام گردید. همچنین، برای اطمینان بیشتر، تمام پاسخنامههای تصحیحشده به طور دستی، مورد بازبینی و شمارش مجدد قرار گرفت.
در گام آخر، کلیه اطلاعات پاسخنامه داوطلبان در کاربرگ ثبتنام آنها در پورتال، ذخیرهسازی شد.
گام دوازدهم: انتشار نتایج و معرفی برگزیدگان
طبق اعلام قبلی در نیمه دوم اسفندماه گواهینامه شرکتکنندگان در آزمون، در صفحه شخصی آنها در پورتال جامع مهدویت قرار گرفت.
این گواهینامه شامل سه ویژگی کلیدی «نمره»، «رتبه در حوزه امتحانی» و «رتبه در کل کشور» است. نمره هر داوطلب، مجموع امتیاز کسبشده توسط او از پاسخهای صحیح است و رتبه، جایگاه او را در میان سایر داوطلبان حوزه امتحانی و نیز تمام داوطلبان حاضر در آزمون نشان میدهد.
بر اساس اعلام پیشین، به افرادی که حائز 11۴ رتبه نخست در کل کشور شده باشند، طی مراسمی ویژه، جوایز نفیسی به شرح زیر اهدا میگردد.
به هر یک از نه نفر اول آزمون در سطح کشور جوایزی به مبلغ 20 میلیون ریال اهدا خواهد شد. همچنین، به سی نفر بعدی (نفر 10 تا 39 در سطح کشور) کمک هزینه سفر عمره مفرده به مبلغ 10 میلیون ریال، به سی نفر بعدی (نفر ۴۰ تا ۶۹ در سطح کشور) کمک هزینه سفر به عتبات عالیات به مبلغ 7 میلیون ریال، به سی نفر بعدی (نفر 70 تا 99 در سطح کشور) کمک هزینه سفر به مشهد مقدس به مبلغ 2,۵ میلیون ریال و به پانزده نفر بعدی (نفر 100 تا ۱۱۴) مبلغ یک میلیون ریال اهدا خواهد شد.
همچنین، داوطلبانی که نمره آنها بیشتر از ۶۰ باشد، امکان ثبتنام در «نظام جامع آموزش عمومی مهدویت» و شرکت در دورههای سراسری آموزش عمومی را خواهند داشت. اطلاعات تکمیلی در رابطه با هدایت تحصیلی و شرکت در دورههای آموزشی آتی، در مراسم تقدیر از برگزیدگان در نیمه شعبان 139۴ اعلام میگردد.
زینب نوروزی خرمدشتی ـ دوماهنامه امان شماره 51