در جریان بمباران محل اقامت رهبران داعش در الثرثار در سال 2010، ابوبکر البغدادی رهبری این گروه را در اختیار گرفت و خود را به عنوان خلیفه اسلامی معرفی کرد. در این دوره عملیاتهای تروریستی داعش افزایش یافت و حمایتهای بیشتری از ناحیه حامیان منطقهای و غربی در اختیار آن قرار گرفت. نیروهای داعش در مبارزه علیه حکومت سوریه به رقابت با سایر گروههای تروریستی سلفی پرداختند و با بخشهایی از ارتش آزاد سوریه و جبهه النصره نیز درگیر شدند و پیروزیهایی به دست آوردند.
اقدامات داعش از جمله اعدامهای دستهجمعی، ربودن اقلیتهای قومی و مذهبی و بریدن سر روزنامه نگاران و سربازان، خشم و نفرت عمومی از این گروه را در سراسر جهان برانگیخت.
این گروه در محدوده سلطه خود قوانین بیسابقهای را به اجرا گذاشت (زنان باید پوشیده از خانه خارج شوند، غیرمسلمانان باید اسلام بیاورند و یا جزیه بپردازند و مخالفان با مجازاتهایی نظیر شلاق و اعدام مواجه شوند). همچنین، انتشار تصاویر مربوط به سربریدن باعث ترس سربازان در مقابله با داعش شد.
داعش در دسامبر 2013 عملیاتی تروریستی علیه سفارت ایران در بیروت انجام داد. با اوجگیری اختلافات سیاسی در عراق، بار دیگر توجه داعش به عراق معطوف شد و توانست کنترل شهر فلوجه در مرکز عراق را به دست گیرد. همچنین، در ژوئن ۲۰۱۴ شهر موصل در شمال عراق را نیز تصرف کرد و سپس عازم بغداد شد و اقلیتهای قومی و مذهبی نظیر یزیدیان عراق را مورد حمله قرار داد. البغدادی در این زمان، با اعلام تأسیس «خلافت اسلامی» نام گروهش را به «دولت اسلامی» تغییر داد.
در تابستان ۲۰۱۴ بیش از یکصد و بیست تن از روحانیون و محققان اسلامی از کشورهای مختلف جهان با انتشار یک نامه سرگشاده، اقدامات داعش را مغایر آموزهها و اعتقادات اسلامی دانسته و از رهبران اسلامی خواستند از این بیانیه حمایت و آن را امضا کنند. این نامه خطاب به البغدادی نوشته شد.
همچنین، با تکذیب خبر نزدیکی داعش به مرزهای ایران، مقامات ایرانی اعلام کردند بارها به دلیل سوءنیت مقامهای آمریکایی، درخواست آنها برای همکاری در برابر داعش را رد کردهاند.
ارتش آمریکا در قالب ائتلاف حمله به داعش، حملاتی را علیه این گروه در عراق انجام داد که البته در تأثیر آنها بر مقابله یا حمایت از داعش علیه ارتش عراق اختلاف نظر وجود داشت. همچنین،
قتلعام قبایل مختلف کرد و سنی توسط داعش مورد توجه رسانهها قرار گرفت و با مقاومت نیروهای کرد در برابر داعش، شدت عملیات نظامی آنها به مناطقی در سوریه منتقل شد. در پاییز ۲۰۱۴هجوم داعش به شهر کوبانی و درگیری با ساکنان آن و نیز حملات هوایی ارتش آمریکا به آن منطقه، در کانون اخبار قرار گرفت.
در اکتبر ۲۰۱۴، همزمان با ادامه درگیریها در نزدیکی مرز ترکیه، چندهزار نفر از کشورهای مختلف، به نیروهای داعش پیوستند.
شورای امنیت سازمان ملل در جلسهای ویژه، قطعنامهای صادر کرد که پیوستن افراد به گروههای تروریستی از جمله داعش را جرم تلقی میکند.
رییسجمهور آمریکا، در این جلسه گفت: «کلماتی که امروز در اینجا بر زبان رانده شد باید با عمل همراه شود و اجرا شود؛ اقداماتی عملی و ملموس در داخل هر کشور و میان کشورها نه فقط در روزهای آینده بلکه در طول سالیان آینده».
محمدحسین زمانی ـ دوماهنامه امان شماره 50