یک نمایشگاه را به چند طریق میشود برپا کرد.
1. روش سناریویی: یعنی ارائه یک مبحث به صورت کامل با توجه به سطح فهم مخاطب؛ در این روش چندین سالن برای ارائه سناریوهای خرد در نظر گرفته میشود و سیر مباحث سناریوهای خرد به گونهای است که در پایان سناریو کلّی نتیجه گیری میشود.
2. ترسیم فضای آخرالزمان، از راه ایجاد دو قطب مثبت و منفی . الف: ترسیم فضای مثبت که شامل خودسازی و برون سازی، زمینه سازی، نقش انقلاب، نقش علما و ولایت فقیه، نقش شهداست. ب: ترسیم فضای منفی که شامل دشمن شناسی، آسیب شناسی، فرق انحرافی و ... میباشد.
3. تقسیم زمانی ـ موضوعی، به این شکل که نمایشگاه از قسمت الف: گذشته مخاطب، که شامل مباحث پایهای عقیدتی مهدوی میباشد. ب: حال؛ در برگیرنده نیازهای فعلی مخاطب و وظایف و تکالیف او میباشد. ج: آینده؛ که مرحله ظهور و بعد از ظهور به معرض نمایش در میآید.
4. تقسیم بندی نمایشگاه بر اساس فرازهای دعای ندبه . در این روش شش فصل اساسی دعای ندبه که مربوط به مهدویت است انتخاب و هر کدام در یک سالن یا راهرو به نمایش در میآید و سرانجام در راهروی هفتم مخاطب به ارزیابی خود و اطلاعات ارائه شده در راهروهای ششگانه خواهد پرداخت.
5. معرفت اضدادی (تعرف الاشیاء باَضدادها) که از راه معرفی همزمان دو ضد، مثلاً امام نور و امام نار، عدالت و ظلم، غنا و فقر، دوستان مهدی و دشمنان مهدی و ... اطلاع رسانی به مخاطب انجام میشود.
6. روش رویکرد محتوایی. بر اساس طرح نسل سلمان، زندگی مهدوی، جامعه و تمدن منتظران با سرفصلهای زیر: خودشناسی انسانی، پازل تاریخی و جغرافیایی انسانی، انسان کامل زمانه، آینده روشن، دشمن دیروز، امروز و فردا ـ زندگی مهدوی. بر اساس ساختار محتوایی و مکان جغرافیایی، نمایشگاه به بخشهای اصلی تقسیم میشود. و براساس معارف جزئی، هر بخش به غرفههای جزئیتر تقسیم میگردد.
7. طرح نمایشگاه سمعی و بصری که مخاطب به ترتیب هفت راهرو را طی میکند. در قسمت اول آمادهسازی میشود و در قسمت آخر مورد آزمون و بررسی قرار میگیرد. و در پنج تونل وسطی محتوای آموزشی در قالب کلیپ و لمینت به مخاطب عرضه میگردد.
بعد از اینکه نوع چیدمان نمایشگاه را مشخص کردیم، به غرفه بندی نمایشگاه میپردازیم.
توجه: نکته ضروری در نمایشگاه، ایجاد غرفهای برای کودک و نوجوان میباشد. البته این غرفه هم باید جذابیت داشته باشد و هم هدفمند. یعنی دارای سیر باشد که ضمن جذب کودک و نوجوان، معارف مهدوی هم به آنها با زبان خودشان آموزش داده شود.
غرفههای مختلفی که در نمایشگاه مهدوی میشود ایجاد کرد عبارتند از:
1. غرفه شخصیت شناسی حضرت مهدی موعود(عج) که به صورت مختصر به شناخت موعود موجود میپردازد.
2. غرفه القاب حضرت مهدی موعود(عج) و اینکه هر لقب به چه معنی میباشد.
3. غرفه دوازده قرن انتظار که بارویکرد به نواب خاص و عام حضرت و نقش علما در دوازده قرن گذشته میپردازد.
4. غرفه کارگاه آموزشی مهدویت که به آموزش معارف کلیدی مهدوی به صورت مختصر میپردازد و راه را برای آموزشهای بیشتر و بهتر مهیا میسازد.
5. غرفه خلوت انتظار که خود از پنج بخش تو در تو تشکیل میشود. بخش اول میرمهر که جنبههای محبّتی حضرت مهدی(عج) نمایش داده میشود، بخش دوم عترت راه رسیدن به خدا، بخش سوم اتاق نیایش بخش چهارم عهد نامه و بخش پنجم هنری.(کارگاه هنری)
6. غرفه آموزش مکاتبهای معارف مهدویت که خود شامل دو قسمت مقدماتی (رایحه انتظار) و دوره تکمیلی (عطر انتظار) میباشد که منابع شامل کتاب و لوح فشرده تدریس کتب در اختیار متقاضی قرار داده میشود و او پس از مطالعه آنها سؤالات را پاسخ میدهد و از طریق سایت ارسال مینماید.
7. غرفه پایان نامه مهدوی که پایان نامههای نوشته شده درباره مهدویت در معرض دید بازدید کنندگان قرار میگیرد.
8. غرفه مسابقه آنلاین که از طریق رایانه بازدیدکننده وارد مسابقه میگردد و خود را محک میزند.
9. غرفه معرفی سایتهای مهدوی که کلیه سایتهای مهدوی مراکز علمی ـ فرهنگی را به بازدید کنندگان معرفی مینماید.
10. غرفه آسیبشناسی و دشمن؛ به شناخت آسیبها و دشمنیها و راهکارهای مقابله با آنها میپردازد.
11. غرفه عرفانهای نوظهور؛ به بیان مکاتب عرفانی پوشالی و دورغین میپردازد. و آنها را مورد نقد و بررسی قرار میدهد.
12. غرفه فرق انحرافی که به نقد و بررسی انحرافات و فرقههای منحرفی که شکلگرفتهاند میپردازند.
13. غرفه پرسش و پاسخ حضوری که با حضور کارشناسان مهدوی به سؤالات مخاطبین پاسخ داده میشود و اشکالات را برطرف مینماید.
لازم به تذکر است که متن کلیه طرحها در مرکز تخصصی مهدویت موجود میباشد که میتوان به علاقه مندان ارائه کرد و در ضمن مشتاقانه پذیرای طرحهای نو و ابتکاری شما هستیم.
علیرضا مسعودیان ـ دوماهنامه امان شماره 24