امّا برخی علائم هست که نزدیک شدن ظهور آن حضرت را بیشتر نمایان میسازد، از جمله گسترش بیحدّ و حصر علم و تکنیک، و زمینه فراگیری آن برای همگان. تبیین این امر نیازمند مقدماتی است:
الف: در روایات متواتر از طریق شیعه و سنی آمده است: «یملأ الله به الارض قسطاً و عدلاً؛ خداوند به واسطه او زمین را پر از قسط و عدل مینماید».
ب: بنای خداوند متعال بر این نیست که هنگام ظهور امام زمان(عج) تنها با معجزه، کرامت و امور خارقالعاده ظالمان را نابود کند و مستضعفان را حاکم سازد، زیرا اگر بنابر کارهای خارق العاده بود، از همان آغاز غیبت، حضرت غایب نمیشدند و وقتی ظالمان برای دستگیری او هجوم میبردند، حضرت با یک عمل خارق العاده و به ارادهای خدا، آنان را از بین میبرد و یا تسلیم خود مینمود.
همان گونه که تمام انبیا و أوصیا در تاریخ، همواره از راههای طبیعی و عادی مردم را به حق دعوت کردند و معجزه و کرامت را فقط برای اثبات ادعای حقانیت خود بکار میبردند. حضرت حجّت علیه السلام نیز به سیره سلف صالح خویش، کرامت و کارهای خارق العاده را تنها برای اثبات حقانیت خویش بکار میبرد و در سایر موارد از راههای طبیعی استفاده مینماید.
ج: راه طبیعی و عادی گسترش عدالت در سایه گسترش علم و آگاهی مردم است، زیرا تا زمانی که مردم در جهالت بسر برند، نمیتوانند خواستار عدالت، پذیرنده عدالت و یا مجری عدالت باشند، بلکه پیوسته منافقان و ریاکاران از اخلاص، سادگی و جهالت آنان استفاده میکنند و از آنان همانند شمشیری برای کوبیدن حقّ و عدالت بهره میبرند. نگاهی اجمالی به تاریخ بعد از اسلام، بهترین شاهد و دلیل این مدّعاست.
خوشبختانه در عصر ما با گسترش ماهواره و اینترنت و سایتهای مختلف آن و امکان اتصال تمام اشخاص به آن، امکان باخبر سازی همه افراد و فرستادن مطالب علمی، دینی، سیاسی و غیره در همه سایتها و به تمام پستهای الکترونیکی فراهم است. بنابراین میتوان همه مردم را از عدالت و مصداقهای آن آگاه ساخت. اکنون این مردم هستند که باید رشد عقلی یابند، عدالتخواه شوند، هواهای نفسانی را کنار بگذارند، تحت تأثیر تبلیغات باطل قرار نگیرند و پس از آن به سراغ پستهای الکترونیکی خوب بروند و مطالب مطرح شده در آنها را بیاموزند. امروزه هرگز مردمان مجبور نیستند که جاهل بمانند و عقل خود را در اختیار چند نفر قرار دهند، بلکه اگر بخواهند خود میتوانند همه چیز را بفهمند تا در مورد هر چیزی خودشان تصمیم بگیرند.
نمونه روشن و امروزی و همه پسند آن، عکس العمل مردم جهان در برابر تبلیغات عدالت خواهی آمریکا میباشد. همه دستگاههای تبلیغاتی آمریکا و انگلیس، سالها با زیرکی بسیار تلاش داشتند خود را در بین مردم جهان موجّه جلوه دهند و خود را طرفدار حقوق بشر و حامی مردم معرفی کنند. ولی با همه این دسیسهها تظاهرات علیه آمریکا در تمام کشورهای اروپایی و آمریکایی و آسیایی شکل گرفت و مردم آنها با این عمل نشان دادند که افراد فراوانی وجود دارند که فریب ظاهر سازی آنها را نمیخورند و از تبلیغات چشم پر کن عبور میکنند و از سایتهای بینام و نشان دولتهای اسلامی خبر میگیرند.
همین پیشرفت علم و تکنیک به زودی خواهد توانست تمام افراد پاک فطرت را پوشش دهد، تا اگر چه مسلمان نیستند و اگرچه انحرافات گوناگون دارند، ولی چون بیشترشان فطرت سالم دارند و عدالت خواهند، در صف واحدی متّحد گردند و از سایتهای سالم، خبرهای صحیح را دریافت کنند و طبیعت پاک خود را با واقعیات سیراب کنند. بنابراین هر دو مقدمه یعنی شناختن مصداقهای واقعی عدالت و عدالت خواهی یکجا جمع میشود و نتیجه حاصل میگردد.
برخی اشکال میکنند: گسترش علم و تکنیک قبل از این که موجب گسترش آگاهی، علم و عدالت شود، موجب گسترش فساد و انحراف میگردد، به ویژه هنگامی که مستکبران و منحرفان توان گستردهای دارند و از تمام امکانات در راه اهداف پلید خویش بهره میگیرند.
در جواب باید گفت: بروز و ظهور فساد، همیشه بیشتر بوده و بیشتر خواهد بود، اما عدالت و خوبی و پاکی پیوسته در پَسِ پرده واقع بوده و خواهد بود. از همان زمان اول که قابیل هابیل را کشت ، معلوم گشت که همیشه نیروی شهوت و غضب در پیش صحنهاند و در جامعه نقش بارزی بازی مینمایند و چشم همگان را پر میکنند، اما عقل و عدالت در پَس پرده مستور هستند و هیچ گاه به راحتی رخ نمینمایند. اما با این همه باز هرگاه صدای حق و عدالت به گوش مردم برسد، عده بسیاری به سوی آن رهسپار میشوند. به همین جهت سران شرک در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله به مردم میگفتند: هنگام قرآن خواندن پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله سر و صدا راه بیندازند تا صدای قرآن را نشوند. این خود نشان میدهد که هر چه انحرافها زیادتر باشد و تبلیغات گستردهتر باشد، ولی با این حال یک لحظه بیدار شدن عقلها، همه رشتههای آنان را پنبه میکند.
بیجهت نبود که قوم حضرت نوح علیه السلام به کارهای غیر عاقلانه دست میزدند و جامهها را بر سر میکشیدند و دستها را در گوش فرو میبردند تا هیچ گاه عقل خفته آنان بیدار نگردد و به سوی حق رهسپار نشوند.
در پایان به طور خلاصه میتوان گفت: اگر چه گسترش علم و تکنیک، گسترش فساد و فحشا را به همراه دارد، ولی این فایده را نیز دارد که عقل و فطرت خفته هر کس را که خود بخواهد بیدار شود بیدار و هشیار میکند و عقل بیدار شده را تغذیه مینماید و پنبهای را که مرزهای جغرافیایی بر گوش مردم فرو برده بودند، بیرون میکشد و پردهای را که دنیامداران و مستکبران بر سر مردم خویش کشیده بودند، بر میدارد.
. مستدرک الوسائل، ج12، ص 326؛ بحارالانوار، ج52، ص192.
. بحار الانوار،ج 36، ص325 و ج38، ص126.
. کبرای بحث عدالت خواهی است که قابل انکار نیست و به همین جهت تمام ادیان و مکاتب خود را عدالتخواه معرفی میکنند. تا بین مردم جایی باز کنند و اگر کسانی در برخی اوقات به غیر عدالت متمایل میشوند، حرکتی خلاف فطرت میباشد که قسری است و زود سرنگون میگردد، اما مهم صغرای بحث میباشد که تبلیغات غلط و پر حجم و ناآگاهی افراد، از تمام جوانب، افراد را در مصداق عدالت به غلط میاندازد. به گونهای که گاهی فاسقترین فرد را عادل، صالح، مخلص و ... مینامند.
بدون تردید گسترش علم و تکنولوژی جدید، این امکان را فراهم میسازد که بتوان این ناآگاهی را بر طرف ساخت و در تمام شبکههای ماهوارهای و اینترنتی با بیان تمام صفات هر فرد، صفوف عادلان واقعی از فاسقان واقعی را معرفی کرد، تا افراد نجات دهندگان واقعی بشریت را بشناسند و بشناسانند.
. «فَطَوَّعَتْ لَهُ نَفْسُهُ قَتْلَ أَخِیهِ فَقَتَلَهُ فَأَصْبَحَ مِنَ الْخَاسِرِینَ»: پس هوای نفس او، کشتن برادرش را برای وی آراست و او را کشت و از زیانکاران گردید.(سوره مائده/30)
. سوره فصّلت /26: «وَقَالَ الَّذِینَ كَفَرُوا لَا تَسْمَعُوا لِهَذَا الْقُرْآنِ وَالْغَوْا فِیهِ لَعَلَّكُمْ تَغْلِبُونَ».
. سوره نوح/7: «و هر بار که دعوتشان کردم تا آنان را بیامرزی، انگشتانشان را در گوشها نهاده و جامه بر سرکشیده، پای فشردند (بر باطل خویش) و گردنکشی کردند سخت وحشتزا».
احمد عابدینی ـ دوماهنامه امان شماره 24