نام کتاب: آفتاب ولایت
مؤلف : آیت الله محمد تقی مصباح یزدی
ناشر: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی
در این کتاب سخن از درخشانترین ستاره جمع امامان، حضرت مهدی(عج) میباشد. کسی که همه امامان، مشتاق دیدار او هستند و توفیق ولایت ، محبت و اطاعت او را از خداوند خواستارند آنجا که امام علی علیه السلام درباره او میفرماید: «شوقاً الی رؤیتهم فی حال ظهور دولتهم ؛ آه که چه مشتاق دیدارشان در زمان ظهور دولتشان هستم».1
این کتاب، تکاپویی برای نزدیکی به ساحت قدسی آن حضرت و رهیافتی به مقام محبت و معرفت و ولایت مولایمان و نتیجه کاوش در مجموعه سخنرانیهای حضرت آیت الله محمد تقی مصباح یزدی است که در سالیان گذشته در موضوع مهدویت ایراد فرمودند و در قالب 14 موضوع اصلی تدوین یافته که در پنج بخش منشور محبت و معرفت و چهار بخش منظومه ولایت و در آخر مهدیباوری و آثار آن، یاوران امام زمان(عج)، فلسفه غیبت، وظیفه شیعیان در دوران غیبت، آسیبشناسی اهداف امام زمان(عج) بحث شده است که اختصاراً به توضیح برخی از آنها میپردازیم:
منشور محبت و معرفت 1: هرانسانی در زندگی به اشخاصی محبت دارد اما در راه سیر و سلوک به سوی کمال و رسیدن به محبت و شناخت خدا انسان باید ابتدا این محبتها را پالایش کند و هر آنچه که با محبت خدا و اولیای او در تنافی میباشد را حذف کند.
منشور محبت و معرفت 2: اگر آدمی با اختیار خویش میتواند راه درست را برگزیند ، چرا کاری نکند که لحظه لحظه عمرش باعث سعادت شود ، فهمیدن این حقیقت، خود نعمتی است که به برکت اهل بیت نصیب ما شده است.
منشور محبت و معرفت3: ازدیاد معرفت ما به امام زمان(عج) به دو شرط وابسته است :1) دانستن ادله حقانیت و مقام والای آن حضرت، 2) آماده سازی دل برای پذیرش معرفت و این دو مهم حاصل نمیشود مگر با ظاهر ساختن آثار محبت در عمل و احترام به آثار منسوب به حضرت.
منشور محبت و معرفت5: وظیفه ما در زمان غیبت این است که منتظر فرج باشیم و این انتظار، خود برترین عبادت است.
منظومه ولایت 1:هر قدر معرفت ما به اولیای خدا بیشتر شود، اثر طبیعیاش این است که رابطه ولایت هم قویتر خواهد شد و به دنبال آن محبت و تبعیت از آنها را به دنبال خواهد داشت؛ پس بکوشیم با سید و آقایمان رابطهای عاشقانه برقرار و آن را تقویت کنیم و بدانیم که این ارتباط ، امری حقیقی است.
منظومه ولایت2: وظیفه ما در زمان غیبت امام زمان(عج) این است که اجتماعاتی تشکیل دهیم تا باعث تقویت ایمان و معرفتمان شود؛ همچنین و با تمام توان از نظام اسلامی و رهبر معظم انقلاب ـ با توجه به اینکه ایشان نهایت جدیت را برای اجرای احکام اسلامی و اجرای عدالت به کار میبرد ـ حمایت کنیم.
منظومه ولایت4: از محبتی که در دلهایتان موج میزند، به نیکوترین شکل استفاده کنید. و بدانید که چه کسی را باید دوست بدارید و به چه کسی دل بدهید. کسی شایستگی دلدادگی است که هیچ چشم داشتی از ما نداشته باشد ، هیچ گاه ما را از یاد نبرد، و به هر مقدار که ما لیاقت و ظرفیت محبت او را داشته باشیم، او مضایقه نکند.
مهدی باوری و آثار آن : اگر انسان توجه داشته باشد که اعمالش هر صبح و شام یا هر هفته خدمت امام زمان(عج) ارائه میشود، تأثیر بسیار بالایی در سازندگی ما خواهد داشت، چرا که در این صورت انسان به تمام رفتار و کردارش توجه دارد و اعمال او تغییر میکند، برای اینکه هیچ یک از ما دوست ندارد، امام زمان(عج) کارهای ناشایست را از او مشاهده کند.
یاوران امام زمان(عج): دینداری در آخرالزمان بسیار مشکل است و احتمال دارد انسان در این دوران پر فتنه، صبح مؤمن و شب کافر باشد. این مطلب ناظر بر این است که مردم آخرالزمان در برابر اندک فتنهای ، ایمانشان را از دست میدهند و ایـن هشداری برای ماست تا ایمانمان را سرسری نگیریم بلکه باید با تحصیل تقوا و تهذیب نفس در راه حفظ ارزش های اسلامی و پاسداری از اهداف امام زمان(عج) صبر و استقامت داشته باشیم و لحظه به لحظه خود را برای ظهور حضرت آمادهتر کنیم.
آسیب شناسی اهداف امام زمان(عج)، شیوههای جدید مبارزه با اهداف امام زمان(عج) :
1) روحانی ستیزی: به سبب جایگاه ویژه روحانیون در حفظ دین است که میبینیم برای کوبیدن ایشان ، دشمنان خارجی و منافقان داخلی با هم متحد میشوند چرا که اینان هدفی مشترک دارند و آن هم برانداختن اسلام است و راه و کلید آن، جداکردن مردم از روحانیون و دین است اگر چنین شد راه برای هر توطئهای باز خواهد شد .
2) قرائتهای گوناگون از دین : قرائتهای گوناگون از دین خطرناکترین حربهای است که امروزه با آن به جنگ با امام زمان(عج) میروند؛ وقتی امام زمان(عج) بیاید ، با مردمی مواجه خواهد شد که قرآن را تأویل میکنند و از قرآن و دین، قرائت جدیدی ارائه میدهند و از این طریق، با امام زمان(عج) به مجادله بر میخیزند.
مطالعه این کتاب ارزشمند را به همه دوستداران امام زمان(عج) توصیه میکنیم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. اصول کافی ، ج 2 ،ص 130
دوماهنامه امان شماره 30