اگر نبود دعاها و احادیثی كه مقام امامان معصوم علیهم السلام و كمالات و فضایل آنان را برای ما بیان كردهاند، ما هرگز از شناخت در خور توجّه و شایسته آن انوار پاك بهرهمند نمیشدیم و تا ابد بر ساحل دریای عظمت و بزرگی كمالات آنها، تشنه و منتظر، باقی میماندیم و از سر سفره معارف و آموزههای عمیق و علوم ملكوتی و آسمانی ایشان، بیبهره برمیخاستیم.
نکته دیگر آن که تعابیری كه بیانگر عظمت و كمال و قرب و ویژگی منحصر به فرد ائمه است، بهترین دلیل بر كمالات خداوند و نشانه كبریایی و بزرگی او است. آنان، خود را بندگان خدا و آینه داران صفات جلال و جمال حق میدانند و بهتر از هر كس دیگر، علوّ و بزرگی حق را نشان میدهند و به همین دلیل، امیرمؤمنان علیه السلام میفرماید: «مالله آیه اكبر منی2؛ برای خداوند، نشانهای بالاتر از من نیست».
پیشوایان معصوم علیهم السلام، پرچمداران دین، ترجمان قرآن، ركن توحید، جانشینان خداوند، درهای ایمان، امینان پروردگار، وارثان پیامبر، جایگاه شناخت خدا، كانون بركت و حكمت، حافظان اسرار الهی3 و در یك كلام، آینه تمام نمای حق میباشند و معرفی مقامات و جایگاه والای آنان، در حقیقت، معرفی و شناساندن دین حق و شریعت الهی است. شخصی از امام حسن عسكری علیه السلام درخواست كرد كه ایشان چگونگی صلوات و درود بر معصومین را به او بیاموزد. آن حضرت چگونگی آن را به او آموخت و هنگامی كه به نام پاك خود رسید، سكوت كرد. راوی نحوه صلوات بر خود آن حضرت و امام بعد از ایشان را نیز درخواست كرد. حضرت عسكری علیه السلام فرمودند: «اگر نه این بود كه این كار (صلوات بر خودم و بیان فضایل و كمالاتم)، از معالم و معارف دین است و خداوند به ما امر فرموده تا آن را به اهلش برسانیم، دوست داشتم ساكت باشم و چیزی در این مورد نگویم.4»
فرازهایی از دعای افتتاح
دعای افتتاح که در شبهای ماه مبارك رمضان خوانده میشود، و دربردارنده چندین بخش است:
1. حمد و ثنای الهی و بیان كمالات و صفات جمال و جلال حق و لطف و احسان او به بندگانش. به چند قسمت از این بخش اشاره میشود:
1-1. «اللهم إنّی افتتح الثناء بحمدك و انت مسدّد للصواب بمنّك و ایقنت انّك ارحم الراحمین فی موضع العفو و الرحمه و اشدّ المعاقبین فی موضع النكال و النقمه و اعظم المتجبّرین فی موضع الكبریاء و العظمه؛ خدایا من مدح و ثنای ذات پاكت را با حمد و ستایش تو آغاز میكنم و تو با لطف و كرمت، كار درست و نیك را استوار ساخته و استحكام میبخشی، و من یقین دارم كه تو در جایگاه گذشت و رحمت، از همه مهربانتر و در هنگام كیفر و انتقام، از همه سختگیرتر و در بزرگی و عظمت، از همه سرآمدی».
2- 1. «الحمد لله الفاشی فی الخلق امره و حمده، الظاهر بالكرم مجده، الباسط بالجود یده الذی لاتنقص خزائنه ولا تزیده كثره العطاء الّا جوداً و كرماً انّه هو العزیز الوهاب؛ ستایش از آن خداوندی است كه فرمان و ستایشش، در میان آفریدگان، گسترده و عظمت و بزرگیاش با لطف و كرمش هویدا گشته است. خدایی كه گنجینههایش بیپایان است و فزونی بخشش و عطای او، بر سخاوت و لطفش میافزاید. بیتردید، او قدرتمند و بسیار بخشنده است».
3- 1. «فكم یا الهی من كربه قد فرّجتها و هموم قد كشفتها و عثره قد اقلتها و رحمه قد نشرتها و حلقه بلاء قد فككتها؛ خدای من چه بسیار ابرهای غم و اندوه كه از آسمان دلم پراكندی و ناراحتیهایی كه از من زدودی و لغزشهایی كه بر من بخشیدی و رحمتی كه بر من گستردی و زنجیر بلایی كه آن را گسستی».
4- 1. «یا ربّ انك تدعونی فاوَلّی عنك و تتحبّب إلی فاتبغض الیك و تتوددّ إلی فلا اقبل منك كانّ لی التطول علیك فلم یمنعك ذلك من الرحمه لی و الاحسان إلی و التفضّل علی؛ پروردگار من! تو مرا به خود میخوانی، ولی من از تو رو میگردانم. تو با من محبت میكنی و من با تو دشمنی میورزم. تو با من مهربانی و دوستی میكنی، ولی من از تو نمیپذیرم. گویی من بر تو منت دارم؛ ولی این گستاخیها و نادانیها، لطف و رحمت تو را از من باز نداشت و مرا از فضل و عطایت بیبهره نساخت».
2. درود و صلوات بر پیامبرصلی الله علیه و آله و خاندان پاكش و بیان جایگاه والا و فضایل و كمالات آنان.
در قسمتی از این بخش دعا آمده است: «اللهم صلّ علی محمد عبدك و رسولك و امینك و صفیك و حبیبك و خیرتك من خلقك و حافظ سرّك و مبلغ رسالاتك افضل و احسن و اجْمَلَ و اكمل و ازكی و انمی و اطیب و اطهر و اسنی و اكثر ما صلّیت و باركت و ترحّمت و تحنّنت و سلّمت علی احد من عبادك و انبیائك و رسلك و صفوتك و اهل الكرامه علیك من خلقك؛ خدایا! برترین، نیكوترین، زیباترین، كاملترین، پاكیزهترین، بالندهترین، بهترین، پاكترین و والاترین درود و بركت و رحمت و عطوفتی كه نسبت به بندهای و پیامبری و فرستادهای و انسان برگزیده و شایسته لطف و كرامتی داشتهای، بر محمدصلی الله علیه و آله كه بنده و فرستاده و امانتدار و برگزیده و محبوب تو و اختیار شده تو از میان آفریدگانت و نگهبان راز و رساننده پیامهای تو است، بفرست».
3. درباره حضرت ولی عصر(عج) و شكوه از غیبت و دعا برای تعجیل در ظهور و آرزوی استقرار دولت حق و حكومت عدل آن بزرگوار و خدمتگزاری در دولت كریمه.
چند نمونه از این بخش را بیان میكنیم:
1- 3. «اللهم اعِزَّه و اعْزِزْ به و انصُرُه و انتصر به و انصره نصراً عزیزاً و افتح له فتحاً یسیراً و اجعل له من لدنك سلطاناً نصیراً؛ خدایا او (امام عصر(عج)) را عزیز گردان و به واسطه او مؤمنان را عزیز كن. او را یاری فرما و به وسیله او دیگران را نیز یاری كن. او را با اقتدار و سربلندی پیروز گردان و گشایشی آسان، بهرهاش ساز و از جانب خود، سلطنتی همراه با پیروزی، برایش قرار ده».
2- 3. «اللهم إنا نرغب الیك فی دوله كریمه تُعِزّ بها الاسلام و اهله و تذلّ بها النفاق و اهله و تجعلنا فیها من الدعاه إلی طاعتك و القاده إلی سبیلك و ترزقنا بها كرامه الدنیا و الآخره؛ خداوندا از تو حكومت شایسته و بزرگوارانهای درخواست میكنیم كه در سایه آن، اسلام و مسلمانان را عزیز و سربلند گردانی و نفاق و اهلش را خوار و زبون كنی و ما را در آن حكومت، از دعوت كنندگان به پیرویات و پیشوایان راهت قرار دهی».
3- 3. «اللهم المم به شعثنا و اشعب به صدعنا و ارتق به فتقنا و كثّر به قلّتنا و اعزز به ذلّتنا و اغن به عائلنا و اقض به عن مغرمنا و اجبر به فقرنا و سُدَّ به خلّتنا و یسّر به عسرنا و بیض به وجوهنا و فكّ به اسرنا و انجح به طلبتنا و انجز به مواعیدنا و استجب به دعوتنا و اعطنا به سؤلنا و بلّغنا به من الدنیا و الاخره آمالنا و اعطنا به فوق رغبتنا؛ خدایا به وسیله آن امام، ما را از پراكندگی به جمعیت برسان. رخنه میان ما را پر كن و جدایی ما را به وصل، بدل ساز. تعداد كم ما را افزون گردان. ما را از خواری به سربلندی نایل ساز. نیاز ما را به بینیازی تغییر ده. بدهیمان را ادا و نداریمان را جبران كن. راه تهیدستیمان را ببند و سختیمان را آسان گردان. به ما آبرو ببخش و از اسارت آزادمان كن. خواستههایمان را برآورده كن. وعدههایمان را عملی و دعایمان را برآورده ساز. درخواستمان را اجابت فرما و ما را به آرزوهای دنیا و آخرتمان برسان و به واسطه او (امام زمان) افزون بر میل و خواهشمان به ما ببخش».
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. شیخ عباس قمی، مفاتیح الجنان، زیارت جامعه كبیره.
2. ابن شهر آشوب، مناقب آل ابی طالب، ج 2، ص 294.
3. ر. ك: زیارت جامعه كبیره و اصول كافی، باب الجنه.
4. مفاتیح الجنان، صلوات بر حجج طاهره.
دوماهنامه امان شماره 31