اصلیترین مسألهای كه در مسائل تربیتی برای خانوادههای مذهبی، در خور توجه است، پرورش نسل نوخاسته اجتماع است به نحوی كه نهال ایمان به خداوند بزرگ در جان و دل آنان، ریشه بدواند و بارور گردد؛ نهالی كه بتواند در هر محیط و تحت هر شرایطی، سرسبز و خرم بماند و سموم تبلیغات مخالف، طراوت و نشاط آن را به زردی و خزان مبدل نسازد و تیشه شبهات و اشكالات، آن را از ریشه بر نیاورد.
نمیتوان با استدلالها و براهین پر پیچ و خم، بذر چنین ایمانی را در قلب پاك كودك افشاند. این روش، نه تنها با فكر ساده و كودكانه او سازش ندارد، بلكه حتی معلوم نیست با سلیقه انسان هم مطابقت كند.
در عین حال، این سخن به این معنا نیست كه از استعدادهای نخستین و نیروی فطری كه در نهاد كودك به ودیعت گذارده شده است، نباید استفاده كرد و افكار و خرد او را نباید از طریق استدلال، به سوی شناسایی آفریدگار بزرگ هستی سوق داد.
پدران و مادران و مربیان لایق میتوانند به آرامی و با حوصله و بردباری، بذر چنین ایمانی را در زمین دل كودكان بیفشانند و آنچنان ایمانی به او عرضه و تلقین كنند كه هم از جنبه فكری و عقلی، صحیح و قابل هضم و دور از خرافات و موهومات باشد و هم از جنبه عاطفی، منشأ تحرك و تلطیف اخلاق و اصلاح رفتار او شود.
اما كار مهم و اساسیتر آنها از این جا شروع میشود كه احیا و تربیت ایمان فطری كودك، نباید تنها محدود به آنچه گذشت باشد، بلكه با برنامههای عملی و تمرینی توأم گردانند. مربی برای محقق ساختن اندیشههای خود، ناگزیر است از لحاظ علمی به كودك بفهماند كه یك زندگی صحیح و بیشائبه، آن است كه از تناقض، بری باشد. چه معنا دارد كه زبان انسان به دلش دروغ بگوید و كردارش به هر دو؟ ننگآور و رقتبار است زندگی مردمی كه كردار، گفتار و پندار آنان با هم مطابق نباشد؛ همان زندگیای كه متأسفانه، انسانهای عصر ماشین و تكنیك، سخت در دام آن گرفتارند!
مربی برای تكمیل كارهای خود و به عبارت رساتر، نقش سازندگیای كه در پرورش عقل و عواطف ایمانی كودك ایفا میكند، ناگزیر است كه به تدریج و در همان سالهای نخستین زندگی، به خصوص در سالهای اول دبستان یا كودكستان، كودك را با عبادت آشنا كند و از این رهگذر، ایمان فطری او را احیا و تكمیل سازد. عالیترین راهنمای ما، نه تنها در مورد كودكان، بلكه در مورد بزرگسالان نیز قرآن كریم است. قرآن، پرورش نیروی ایمان را ـ كه یكی از عالیترین و ارزندهترین فضایل انسانی است ـ با عبادتها، نیایشها و كرنشها عملی میداند و ضمن جملهای بس كوتاه و رسا میفرماید: «وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّی یاْتِیكَ الیقِینُ؛ و پروردگارت را پرستش كن تا در پرتو آن، یقین (كه همان ایمان كامل و خالص است) برای تو حاصل گردد». چنان كه قبلاً نیز به آن اشاره كردهایم.
آری؛ كودك با تمرین عبادت و خوگرفتن به آن، به تدریج ایمان خود را به مرحله عالی میرساند و آنچنان نیرومند میسازد كه با هیچگونه عاملی تهدید نخواهد شد.
*. استاد حوزه و دانشگاه.
. سوره حجر، آيه 99.
. نسل نوخاسته، ص2.
آیتالله دکتر احمد بهشتی ـ دوماهنامه امان شماره 31