با اینکه پیر بود، امّا اصرار داشت بداند «غیبت صغری» یعنی چه؟ گفتم: «ببین مادر جان! غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف دو مرحله دارد که یکی از سال 260 هـ . ق هنگام شهادت پدرشان تا سال 339 هـ . ق، یعنی 69 سال طول کشید. به این غیبت، کوتاه مدت یا صغری میگن؛ مهمترین ویژگیاش هم اینه که امام عجل الله تعالی فرجه الشریف چهار نفر را به عنوان جانشین و نایب خاص خودش انتخاب کرد تا مردم از طریق آنها با امام عجل الله تعالی فرجه الشریف در ارتباط باشند. البته در این دوره هم بعضیها، موفق به دیدار حضرت میشدند.»
خودمانیم، خنده بر هر چهرهای، زیباست!1
جانشین
علمش یک سر و گردن از خودش بزرگتر بود! گیر داده بود: «الآن که غیبت کبری است، جانشین امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف کیه؟» میگفت: «یعنی ما رو به حال خودمون رها کردن؟» وقتی فهمید امام عجل الله تعالی فرجه الشریف ، در این دوره، عالمان و فقیهان را به عنوان جانشین عام به مردم معرفی کرده و از آنان خواستهاند در امور خود به عالمان رجوع کنند، میگفت: «حالا چه بمیرم، چه نمیرم خیالم راحته.»
نگو، روحشم یک سر و گردن بزرگتر است.2
تشریف
با اینکه تازه پشت لبش سبز شده بود، امّا سؤال پختهای مطرح کرد! از «مفاتیح الجنان» حکایت تشرف حاج علی بغدادی خدمت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در دوران غیبت کبری را آورد و گفت: «مگر امام عجل الله تعالی فرجه الشریف در آخرین توقیع و نامه خود به آخرین نایب خاصش نفرمودند: «کسی که ادعای مشاهده کند،...، او دروغگو و افترا زننده است؛ پس حاج علی دروغ گفته است؟» از دقتش خوشم آمد. بلافاصله سخن شهید صدر را برایش خواندم: «مراد، ...[این است] که شخصی با ادعای مشاهده و ارتباط بخواهد عقاید و نظر خو را با نام پیامهای امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به مردم القاء کند.» فهمش هم بالا بود چون نتیجه گرفت: دیدار حضرت ولیعصر ممکن است، امّا شاهد و دلیل میخواهد.3
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. نگین آفرینش، ص49 و 50.
2. همان، ص50.
3. همان، ص51و145تا 148.
دوماهنامه امان شماره 32