در شمارگان پیشین، اوصافی از دولتمردان و کارگزاران حکومت عدل حضرت مهدی علیه السلام به عنوان الگویی کارآمد برای کارگزاران حکومت اسلامی در عصر ما تقدیم شد؛ در این نوشتار نیز صفات و ویژگیهای دیگری از دولتمردان مهدوی ذکر میشود:
81. دعوت به تولی و تبری
حضرت مهدی علیه السلام در عصر ظهور مردم را به ولایت حضرت علی علیه السلام و برائت از دشمنانش دعوت میكند؛ و ما نیز كه زمینه سازان ظهور او هستیم وظیفه داریم این هدف را گسترش دهیم. در حدیثی درباره حضرت مهدی علیه السلام آمده است: «یدعو الناس الی كتاب الله و سنه نبیه و الولایه لعلی بن ابی طالب و البرائه من عدوّه؛ او مردم را به كتاب خدا و سنت پیامبرش و ولایت علیبن ابیطالب علیه السلام و برائت از دشمنانش دعوت میكند».
82. عرضه اسلام بر مخالفان
ما وظیفه داریم كه اسلام را بر مخالفان خود از یهود و نصارا و دیگر ادیان و مکتبها عرضه نماییم.
عبدالله بن بكیر میگوید: از امام كاظم علیه السلام درباره آیه: «وَلَهُ أَسْلَمَ مَن فِی السَّماوَاتِ وَالاَْرْضِ طَوْعاً وَكَرْهاً»؛ «و تمام كسانی كه در آسمانها و زمین هستند، از روی اختیار یا از روی اجبار، در برابرِ ]فرمان[ او تسلیم هستند» سؤال كردم. حضرت فرمودند: «انزلت فی القائم(عج) اذا خرج بالیهود و النصاری و الصائبین و الزنادقه و اهل الرده و الكفار فی شرق الأرض و غربها، فعرض علیهم الإسلام؛ این آیه درباره حضرت قائم(عج) است، هر گاه بر یهود و نصارا و صائبین و زنادقه و اهل ارتداد و كافران در شرق و غرب عالم ظهور كند، اسلام را بر آنان عرضه مینماید».
83. مقابله با بدعتها
مسئولان نظام اسلامی وظیفه دارند در مقابل بدعتها و كارهای ناشایستی كه در جامعه انجام گرفته است، عكس العمل نشان داده و در برابر آنها بایستند. چرا که در حدیثی در مورد حضرت مهدی علیه السلام آمده است: «و یمیت الله عزّوجلّ به و بأصحابه البدع و الباطل؛ خدای عزوجل به واسطه او و اصحابش بدعتها و باطل را از بین میبرد».
84. قوت قلب
دولتمردان نظام اسلامی باید در مقابل مشكلات و دشمنان استقامت داشته و با قوت قلب به مقابله با آنها بپردازند.
از امام صادق علیه السلام درباره كارگزاران حضرت مهدی علیه السلام نقل شده كه فرمود: «له... رجال كأنّ قلوبهم زبر الحدید؛ برای آن حضرت... مردانی است كه قلب هایشان همانند قطعههای آهن است».
85. روحیه شهادت طلبی
حاكم اسلامی باید افرادی را به عنوان وزیر و کارگزار انتخاب كند كه روحیه جانفشانی برای اسلام و ملت داشته و با این حالت درصدد خدمت به مردم باشند. از امام صادق علیه السلام درباره اصحاب و یاران حضرت مهدی علیه السلام سؤال شد كه فرمود: «و هم من خشیه الله مشفقون، یدعون بالشهاده، یتمنون ان یقتلوا فی سبیل الله، شعارهم یا لثارات الحسین علیه السلام، اذا ساروا یسیر الرعب أمامهم مسیره شهر؛ و آنان از خشیت خداوند ترسانند، دعوت به شهادت می نمایند، و آرزو دارند كه در راه خدا به شهادت برسند، شعار آنان "یالثارات الحسین علیه السلام" است، و چون حركت كنند تا مسیر یك ماه، رعب و وحشت جلو آنها حركت خواهد كرد.»
86. مواظبت از نخبگان
مسئولان نظام اسلامی موظفند تا برای افراد نخبه جامعه، از ابتدا سرمایه گذاری كرده و آنان را حفظ نمایند تا به دست دشمنان نیافتند. چنان که خداوند متعال از آن جهت كه حضرت مهدی علیه السلام حجت خلق بوده و ذخیره خدا برای روز ظهور است، لذا او را از كودكی نگه داشته و تحت الحفظ قرار داده است.
احمد بن اسحاق بن سعد اشعری میگوید: «دخلت علی ابی محمّد الحسن العسكریعلیه السلام و انا ارید ان اسأله عن الخلف من بعده، فقال لی مبتدئاً: یا احمد ابن اسحاق! انّ الله تبارك و تعالی لم یخل الارض منذ خلق آدم و لا یخلیها الی ان یقوم الساعه، من حجه لله علی خلقه، به یدفع البلاء عن اهل الأرض، و به ینزّل الغیث و به یخرج بركات الأرض. قال: فقلت: یابن رسول الله! فمن الامام و الخلیفه بعدك؟ فنهض مسرعاً فدخل البیت، ثم خرج و علی عاتقه غلام كأنّ وجهه القمر لیله البدر من ابناء ثلاث سنین، فقال: یا احمد بن اسحاق! لولا كرامتك علی الله و علی حججه ما عرضت علیك ابنی هذا، انّه سمّی رسول الله صلی الله علیه و آله و كنیه الذی یملأ الأرض قسطاً و عدلا كما ملئت ظلماً و جوراً. یا احمد ابن اسحاق! مَثَله فی هذه الأمه مثل الخضرعلیه السلام و مثله مثل ذی القرنین، و الله لیغیبنّ غیبه لاینجو من الهلكه فیها الاّ من ثبّته الله تعالی علی القول بإمامته و وفّقه للدعاء بتعجیل فرجه». قال احمد بن اسحاق: فقلت له: یا مولای! فهل من علامه یطمئن الیها قلبی؟ فنطق الغلام بلسان عربی فصیح فقال: انا بقیه الله فی ارضه و المنتقم من اعدائه، فلا تطلب اثراً بعد عین؛ نزد ابومحمّد امام حسن عسگریعلیه السلام رفتم و میخواستم از او درباره جانشین بعدش سؤال كنم. حضرت ابتدا به سخن كرده و فرمود: ای احمد بن اسحاق! همانا خداوند تبارك و تعالی زمین را از هنگام خلقت آدم تاكنون بدون حجت بر خلق از جانب خود، رها نکرده است و تا روز قیامت نیز بدون حجت نخواهد گذاشت و به وسیله اوست كه بلاها را از اهالی زمین دفع میكند و باران میبارد و بركات زمین را بیرون میریزد. او میگوید: عرض كردم: ای فرزند رسول خدا! جانشین و امام بعد از شما كیست؟ حضرت سریعاً برخاست و داخل اتاق رفت، سپس بازگشت در حالی كه بر روی دوش او كودكی سه ساله همانند ماه شب چهارده بود. حضرت فرمود: ای احمد بن اسحاق! اگر احترام تو نزد خدا و حجتهایش نبود، این فرزندم را به تو نشان نمیدادم، همانا او همنام رسول خدا صلی الله علیه و آله و همكُنیه اوست و زمین را پر از عدل و داد خواهد كرد، همان گونه كه از ظلم و جور پر شده باشد. ای احمد بن اسحاق! مَثَل او در این امت مانند خضرعلیه السلام و ذوالقرنین است، به خدا سوگند! او به طور حتم غیبتی خواهد كرد كه در آن از هلاكت نجات پیدا نخواهد كرد مگر كسی كه خداوند متعال او را بر اعتراف به امامتش ثابت قدم گرداند و او را موفّق برای دعا به تعجیل فرجش كند.
احمد بن اسحاق میگوید: به حضرت عرض كردم: ای مولای من! آیا نشانهای است كه قلبم به آن اطمینان پیدا كند؟ در این هنگام بود كه آن كودك به زبان عربی فصیح به سخن آمد و فرمود: من بازمانده خداوند در روی زمین و انتقام گیرنده او از دشمنانش میباشم، پس بعد از این دیدار به دنبال اثری از من مباش».
علیاصغر رضوانی ـ دوماهنامه امان شماره 25