شیوه مدیریتی امام عصر (عج) بر اصول و مبانی الهی استوار بوده و با نظامهای مدیریتی ناقص و فاسد جهان کنونی قابل مقایسه نیست. با برافراشته شدن پرچم عدالتخواهی بر بام ایران به دست امام خمینی (ره) زمینه برای ظهور تام عدالت و تحقق وعده حتمی الهی به مستضعفان تاریخ آماده شده است. در این میان مقام معظّم رهبری که خلف صالح خمینی کبیر و از منتظران حقیقی مهدی موعود (عج) هستند در سالهایی که سکاندار کشتی انقلاب بودهاند جلوههای زیبایی از مدیریت مهدوی را به نمایش گذاشتهاند که میتواند در سال مدیریت جهادی برای هر مدیری راهگشا و درسآموز باشد.
عدالتگستری مهمترین شاخصه مدیریت مهدوی
«انتظار ظهور، اشتیاق انسانهاى صالح براى گسترش عدالت است»؛ «امروز با انقلاب اسلامى ما که در خط ایجاد عدالت در سطح جهان است، انقلاب حضرت مهدى (عج) یک گام بزرگ به هدف خود نزدیک شد. نه فقط به وجود آمدن حکومت اسلامى، آن عاقبت موعود را به عقب نمیاندازد؛ بلکه آن را تسریع هم میکند و این است معناى انتظار.»
عملکرد مقام معظم رهبری در مسائل مختلف بیانگر اهمیت دادن فوق العاده ایشان به عدالت در مدیریت کلان و خرد است. عدالت در زندگی شخصی و مسائل ریز کشور نیز از توجّه ایشان پنهان نیست. حضرت آیه الله جوادی آملی میفرمودند: «یک روز مهمان مقام معظم رهبرى بودم. فرزند ایشان آقا مصطفى نیز نشسته بود که سفره گسترده شد، آیتالله خامنهای به وى نگاهى کرد و فرمود: شما به منزل بروید. من خدمت ایشان عرض کردم: اجازه بفرمایید آقازاده هم باشند، من از وى درخواست کردهام که باهم باشیم. آقا فرمودند: این غذا از بیتالمال است، شما هم مهمان بیتالمال هستید. براى بچهها جایز نیست که بر سر این سفره بنشینند. ایشان به منزل بروند و از غذاى خانه میل کنند. من در آن لحظه فهمیدم که خداوند چرا اینهمه عزت به ایشان عطا فرموده است».
انتظار فرج، طرح راهبردی رهبری برای مدیریت کشور و جهان
معناى انتظار فرج، نشستن و دلخوش کردن به مفهوم انتظار و یا زمان ظهور نیست بلکه انسان منتظر مانند یک سرباز مجاهد در راه استقرار عدالت و نزدیک شدن به هدف والاى ظهور حرکت و تلاش مىکند و با ایجاد و حفظ آمادگىهاى همهجانبه فردى و اجتماعى، زمینه را براى ظهور دست قدرتمند و ملکوتى امام عصر فراهم مىسازد. تشکیل نظام جمهورى اسلامى در ایران از مقدمات این حرکت عظیم تاریخى بود و «ملت عزیز ایران، با برداشتن این قدم بزرگ، فضاى واقعى انتظار را ایجاد کرده و نشان داده است که «کمربسته» حقیقى مهدى موعود است».
کمربستگی برای خدمت به آرمانهای مهدی موعود از شاخصههای یک «مدیر مهدوی» و بلکه از ویژگیهای یک مسلمان عدالتخواه است و خود مقام معظم رهبری ثابت کردهاند که کمربسته مهدی موعودند. از مصادیق این روحیه ارزشمند در مقام معظّم رهبری میتوان به حضور ایشان در جبهههای جنگ و در مراکز خطر اشاره کرد.
«آیتالله خامنهای از ابتدای جنگ، همراه شهید چمران، حضور فعال در جبههها داشتند. اسلحه به دوش میگرفتند و شبها در عملیات شناسایی شرکت میکردند. ایشان با حمایت رزمندگان، به آنان روحیه میدادند. در اواخر جنگ (1367) که وضعیت جبههها حساس شد و برخی روحیه خود را از دست داده بودند، معظم له با اینکه در آن موقع عهدهدار مقام ریاست جمهوری بودند، لباس رزم پوشیدند و با یک برنامه منظم، به جبهه آمدند. حضور آقا در جبهه، در روحیه رزمندگان بسیار مؤثر بود؛ تا آن جا که مدافعان واقعی انقلاب توانستند با انسجام و تداوم رزم، تجاوزهای دشمن را خنثی کنند و جنگ را به نفع جمهوری اسلامی ایران پایان دهند».
تلاش مستمر ایشان برای اداره همزمان سنگرهای مختلفی که امام امّت به ایشان سپرده بود از قضایایی است که تحسین امام راحل را که خود اسوه مجاهدت و تلاش بود برانگیخت.
مهدویت ایده وحدتبخش و کارگشا در مدیریت جهان اسلام
«همه فرق اسلامى معتقدند که مهدى (عج) از نسل طیب و طاهر پیغمبر، عالم را مملو از عدل و داد و براى اقامه دین خدا و حق الهى قیام خواهد کرد».
مقام معظم رهبری که مانند سلف صالح خود، خمینی کبیر از منادیان اصلی وحدت در جهان اسلام هستند بارها و بارها و به مناسبتهای مختلف از ایده مهدویت برای القای روح وحدت در کالبد جهان اسلام استفاده کرده و بعد دیگری از ابعاد مدیریت مهدوی را به نمایش گذاشتهاند. تأکیدات ایشان به این امر برای بسیاری از دلسوزان و دردمندان جهان اسلام الهامبخش بوده است. از تأکیدات فوق میتوان به سخن ذیل اشاره کرد: «مسئله مهدى موعود، متفقٌ علیه میان همه مسلمانان است و شیعه و سنى به وجود منجى و مصلحى با آن خصوصیات معترفاند که خواهد آمد و سراسر گیتى را از عدل و داد پر خواهد کرد».
زندگی مهدوی نتیجه مهدی باوری
باور به حضور و مدیریت امام عصر در جهان و الگو گیری از زندگی حضرتش به عموان عالیترین مقام در عالم، جهات دیگری از زندگی یک مدیر مهدوی را در زندگی شخصی مقام معظم رهبری آشکار نموده است. از جمله این جهات میتوان به زهد و ساده زیستی مهدوی اشاره کرد.
در روایات فراوانی بر زهد امام عصر و اینکه زندگی ایشان همچون زندگی امیر مؤمنان ساده وبی آلایش است تأکید شده و توجّه رهبری به این امر و پیاده کردن این مشی در زندگی شخصی، زبانزد خاص و عام است.
«در اوایل ریاست جمهوری آیتالله خامنهای، یک شب دیداری با ایشان داشتم. صحبت به درازا کشید، معظم لَه فرمودند: شام پیش ما بمان. من از این دعوت خوشحال شدم؛ زیرا میتوانستم مدتی بیشتر در خدمت ایشان باشم. آقا فرمودند: من نمیدانم شام چی داریم یا اصلاً بهاندازه ما دو نفر شام هست یا نه؟ به هر حال هرچه باشد با هم میخوریم. از همان دفتر کار به منزل تلفن زدند و با خانواده صحبت کردند و گفتند: خانم، شام چی داریم؟ فلانی پیش ماست و من گفتهام که هر چه باشد با هم میخوریم. از جوابهای آیتالله خامنهای، احساس کردم که در منزل بهاندازه یک نفر شام کنار گذاشتهاند. آقا فرمودند: عیبی نداره! هر چه هست برای ما بفرستید، قدری هم پنیر و ماست همراهش کنید.
پس از گذشت حدود یک ربع، یک بشقاب برنج ساده با یک کاسه کوچک خورشت معمولی خیلی متوسط و مختصر آوردند. قدری هم شاید نان و پنیر و ماست همراه آن بود. آنها را نصف کردیم و با هم خوردیم.
من در دلم و بعدها به زبانم، هزار مرتبه خداوند را به سبب نعمت انقلاب اسلامی شکر کردم که چنین تحولی در کشور ایجاد کرد. در دستگاه طاغوت – در قبل از انقلاب – چه جاه و جلال و تجمل و اسراف و تبذیری وجود داشت و امروز رئیسجمهور چه ساده زندگی میکند!
زندگی آیتالله خامنهای هنوز هم همینطور است. روش ایشان در زندگی عوض نشده است. اگر معظم لَه مردم را به صرفهجویی دعوت میکنند، خودشان قبل از مردم به صرفهجویی عمل مینمایند».
به تصدیق بسیاری از بزرگان نظام، زندگی شخصی حضرت آقا از سادگی و سلامت خاصی برخوردار است. این سادگی به زندگی نزدیکان ایشان نیز سرایت کرده است. آقا و فرزندانش اهل تجملات نیستند. همین اعتقاد آنان را از سوء استفاده از مقام و موقعیت بازداشته است. شهادت یادگار امام راحل آقای حاج سید احمد آقا نیز در این باره شنیدنی است:
«بر خود واجب میدانم که شهادت دهم زندگی داخلی آیتالله خامنهای نه از باب اینکه رهبر عزیز انقلاب ما به این حرفها نیاز داشته باشند، بلکه وظیفه خود میدانم تا این مهم را به مردم مسلمان و انقلابی ایران بگویم. من از داخل منزل ایشان مطلع هستم. مقام معظم رهبری در خانه، بیش از یک نوع غذا بر سفره ندارند. خانواده معظم لَه روی موکت زندگی میکنند. روزی به منزل ایشان رفتم، یک فرش مندرس آن جا بود. من از زبری آن فرش به موکت پناه بردم!»
مدیریت جبهه جهانی مستضعفین و زمینهسازی ظهور
«قدرت جهنمی استکبار و صهیونیست امروز با تکیه بر پول و تبلیغات و استفاده از شعارهای ظاهر فریب مانند حقوق بشر، حقوق زن و حقوق اساسی ملتها برای تحمیل ظلم بر ملتها و ترویج فساد، دورویی، تزویر و ریاکاری و نفاق در جوامع بشری تلاش میکند و در طول تاریخ چنین شرایطی وجود نداشته است اما برای تحقق ظهور امام زمان (عج)، وجود ظلم و جور، شرط کافی نیست و وجود انسانهای صالح، انگیزه های قوی، ایمانهای راسخ، گامهای استوار و نیز دلهای روشن نیز لازم و ضروری است».
. 12/10/1375.
. 19/3/1360.
. طاهايی، سيد علیاکبر، مباحثی درباره حوزه، ص 215.
. 27/5/1387.
. سردار سرتيپ عبدالله عراقی.
. 15/9/1377.
. 29/3/1360.
. دکتر غلامعلی حداد عادل.
. همان.
دكتر یحیی صالح نیا ـ دوماهنامه امان شماره 49