خبـری آمـده از یـار ، دلـم می لرزد یوسـف آمد سـر بازار ، دلـم می لرزد
قاصدی وعده به من داد تو را می بینم دو قدم مانده به دیدار ، دلم می لرزد
شاید باورش سخت باشد که میلاد امام عصر ما (عج) به جز ایران در چه کشورهایی از جهان، جشن گرفته میشود. حتی نام این شب بزرگ هم در مناطق مختلف جهان، متفاوت است. شب نیمه شعبان در هند و پاکستان و افغانستان با عنوان شب برات و در شرق عربستان با عنوان شب ناصفه شعبان و در آسیای جنوبی شب رهایی و در ترکیه با عنوان برات کاندیلی جشن گرفته میشود. گویا کسانی که میخواهند افتخار سربازی امام زمان (عج) را پیدا کنند، رقیبان زیادی از سراسر جهان دارند. در این شماره از خبرِ یار، گزارش مختصری از جشنهای نیمه شعبان در تعداد اندکی از کشورهای جهان را انتخاب کرده و به همراه توضیحاتی مختصر ارائه شده است.
⊛ آیا میدانستید نیجریه 3 تا 7 میلیون نفر شیعه دارد؟ تاکنون نام جنبش اسلامی نیجریه را شنیدهاید؟ جنبش اسلامی، نام گروهی مردم نهاد از شیعیان نیجریه است و دارای نیروهای شبه نظامی مشابه با حزبالله لبنان هست ولی در ایران بسیار کمتر از حزبالله شناخته شده است. شیعیان نیجریه شباهت دیگری هم با شیعیان جنوب لبنان دارند. آنها هم مانند شیعیان جنوب لبنان، هم از طرف دولت مرکزی و هم از طرف گروههای سلفی (وهابی) تحت فشار و ستم قرار دارند به طوری که به گفته حافظ محمد سعید، یکی از روحانیون اندیشمند مقیم نیجریه که خود قبلاً سنی بوده است، «دشمنان شیعه که شیعیان را به شهادت میرسانند، دولت پیگیری و برخورد نمیکند...از لحاظ امنیتی اگر کسی وهابی یا صوفی را بکشد دولت و مردم عکسالعمل نشان میدهند، اما در قبال کشتن شیعه، انگار مورچهای در خیابان له شده است». با این حال آنها سال گذشته پس از آرام شدن فاجعه بوکو حرام، جشن باشکوهی برای میلاد امام زمانشان برگزار کردند، لباسهای متحد پوشیدند، دستههای گل پخش کردند و کیک تولد امام زمان (عج) را بریدند و شاید بزرگترین دعایشان این بوده که مهدیِ فاطمه (عج) آنها را از دست دشمنانشان نجات دهد.
⊛ یکی از جالبترین جشنهای نیمه شعبان در سال گذشته، در تانزانیا، کشوری در شرق آفریقا و در شهر دارالسلام برگزار شد. در هفته الانتظار که نیمه شعبان در آن قرار دارد، به مدت 5 روز جشن مفصلی به وسیله جمعیت شیعیان اثنی عشری خُجا، (KSIJ) برگزار شد. در این جشن، مدعوین اصلی، کودکان بودند! کودکانی که شاید بتوانند سرباز امام عصرشان شوند. محور اصلی جشن هم اتحاد میان مسلمانان بود. در تصویر زیر، کودکان با ملیتهای مختلف، پرچم کشورشان را به دست گرفته و لباس محلی نماد کشور خود را به تن کردهاند.
⊛ با اینکه عربستان به یکی از بزرگترین پرورشگاههای تروریستها در جهان تبدیل شده است، اما یکی از حلقههای پیوند فکری، فرهنگی مردم ایران با مردم عربستان، وجود شهرهای شیعهنشین قطیف، احساء، دمام و...در شرق عربستان و شهرستانهای سنی نشین در جنوب شرقی ایران است. جالب اینجاست که منابع نفتی عربستان نیز بیشتر در مناطق شرقی آن واقع شدهاند و همین مسأله، منجر به ابراز نگرانی سیاستمداران و استراتژیستهای سیاسی آمریکایی شده است. نیمه شعبان هر سال، کوچهها و خیابانهای قطیف و احساء از انواع چراغانیها و تزئینات پارچهای، رنگارنگ میشود و در هر گوشه از شهر، میزهای پذیرایی چیده میشود. کودکان لباسهای سنتی پوشیده و سبدهایی در دست گرفته و در کوچهها و خیابانها، شکلات و شیرینی جمع میکنند.
⊛ عشقآباد ترکمنستان، مقصد بعدی سیاحت نیمه شعبانی ما است. سال گذشته، رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، جشن تقریباً مفصلی به همراه ضیافت شام ترتیب داد که شامل اجرای گروه سرودی مرکب از کودکان روستایی از اهالی اطراف عشق آباد، مولودیخوانی و سخنرانی مذهبی یکی از روحانیون شیعه ترکمن بود.
⊛ مرکز اسلامی هامبورگ در آلمان یکی از قدیمیترین و مهمترین مراکز شیعی در خارج از ایران، سال گذشته میزبان تعداد زیادی از شیعیان مقیم آلمان بود. شیعیانی که در غربت، ارزش مراسم مذهبی و منبر مذهبی را بهتر درک میکنند. شیعیانی که انتظار فرج را کمی متفاوت تر از ما درک میکنند. شاید حتی کمی عمیق تر از ما.
منصور شیخ زاده ـ دوماهنامه امان شماره 48