از آن جایی که بسیاری از کارهای عجیب و غریب و زشت و زیبای ثبتشده توسط انسانها در این اثر، عقیم و ابتر است، دیدیم هنوز به فکر بعضیها نیفتاده که از ظرفیت شب میتوان برای ثبت رکوردهای مثبت از این زمان استفاده کرد لذا پیشنهاد ما به دستاندرکاران گینس این است که پیشنهاد کارهای انسان دوستانه به افراد بدهند مانند تعداد افراد نجات داده در شب سرد و برفی، در شب زلزله، بیشترین مراجعه به کتابخانههایی که در شب، به مشتریان خود خدمات ارائه میدهند و نظایر آن.
تنها مطلبی که در گینس برای شب وجود دارد، چراغانی کردن در شب کریسمس است، در صورتی که نخستین شب جمعه ماه رجب یعنی «لیله الرغائب» و شب آرزوها را فراموش کردهاند! آیا نمیتوان آن را با عنوان بیشترین آرزوکنندهها در آن شب، ثبت کنند؛ یا شب نیمه شعبان معروف به «لیله برات» که بیشترین مراسمها در نقاط مختلف جهان ثبت میشود؛ یا بیشترین و بزرگترین جشن تولد که تاکنون برای فردی در عالم برگزار میشود؛ به نظر شما شب نزول قرآن مشهور به «لیله القدر» چه ویژگیهایی برای ثبت دارد؟
ما معتقدیم که بهترین شب سال، شب قدر است كه خداوند در قرآن كریم آن را شبی پر بركت دانسته و ارزش آن را برتر از هزار ماه بیان میكند. به استناد روایات واردشده، ماه رمضان، افضل ماهها نزد خداوند متعال است که اوّل آن رحمت، وسط آن مغفرت و آخر آن اجابت دعا و رهایی از آتش هست و به استناد آیات نورانی قرآن کریم، شب قدر، شب نزول قرآن است که این شب در ماه مبارک رمضان قرار دارد و عظمت این شب به قدرى است که خداوند آن را بهتر از هزار ماه دانسته است.
تالی تلو و جانشین شب قدر، شب نیمه شعبان است امام محمد باقر علیه السلام درباره فضیلت شب نیمه شعبان، فرمودهاند: «شب نیمه شعبان، پس از شب قدر با فضیلتترین شبها است. در آن شب خداوند بر بندگان عطا میكند و بر آنان منت نهاده، ایشان را میبخشد. بنا بر این در تقرّب به خدا در آن شب كوشش كنید؛ زیرا خداوند به ذات خود قسم یاد كرده هیچ سائلی را در آن شب ردّ نكند، مادامی كه درباره معصیت از خداوند چیزی نخواهد. آن شبی است كه خداوند، آن را برای ما اهل بیت قرار داده است؛ در برابر شب قدر كه آن را برای پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله قرار داده بود».
راستی چرا شب؟
به خاطر اینکه شب جایگاه ویژهاى در مسائل معنوى دارد كه به چند مورد اشاره میكنیم تا قدر شبهای عمرمان را بیشتر و بهتر بدانیم و با غفلت نگذرانیم:
* خداوند براى اهداى تورات، حضرت موسی را به مناجات شبانه فراخواند: «أَرْبَعِینَ لَیلَه».
* قرآن، زمان مناسب براى استغفار را، هنگام سحر مىداند: «وَ بِالْأَسْحارِ هُمْ یسْتَغْفِرُونَ».
* عروج پیامبر به آسمان، به هنگام شب بود: «أَسْرى بِعَبْدِهِ لَیلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ».
* پیامبر مأمور بود كه مناجات و عبادات شبانه داشته باشد:«وَ مِنَ اللَّیلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَه لَكَ»
* خداوند از عابدان در شب ستایش میكند: «یتْلُونَ آیاتِ اللَّهِ آناءَ اللَّیلِ».
* و به تسبیح در شب سفارش میكند: «وَ سَبِّحْهُ لَیلًا طَوِیلًا».
* خداوند در قرآن، به زمان طلوع فجر و هنگام عصر یك بار سوگند یاد كرده است، ولى به هنگام سحر سه بار: «وَ اللَّیلِ إِذا عَسْعَسَ»، «وَ اللَّیلِ إِذْ أَدْبَرَ»،» «وَ اللَّیلِ إِذا یسْرِ».
. معاونت پژوهش بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج).
. امالى طوسى، ج1، ص302.
. بقره /51.
. ذاريات / 18.
. اسراء / 1.
. اسرا/79.
. آلعمران /113.
. انسان /26.
. تکویر/17.
. مدثر/33.
. فجر/4.
محمدرضا فؤادیان ـ دوماهنامه امان شماره 48