نوشته: غلامرضا پرهیزکار
ناشر: انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)
برگی از کتاب:
اگر کسانی که در حدود دهه شصت یا پیش از آن به مسجد جمکران واقع در حاشیه شهر قم رفته باشند، مشاهدات خود را با آنچه اکنون در آنجا میبینند مقایسه کنند به افزایش بسیار زیاد زائران این مکان مقدس اذعان خواهند کرد.
مسجد جمکران یکی از مهم ترین نمادهای مهدوی و مکانی منتسب به امام زمان (عج) و مرتبط با ایشان شمرده میشود. از بنای نخست این مسجد که بر پایه نقلهای تاریخی به دستور امام زمان (عج) در اوایل غیبت کبری ساخته شده، حدود هزار سال میگذرد. در این مدت طولانی این مسجد، مسجدی کوچک بی رونق و رها در کنار روستایی در حاشیه شهر قم بوده است. اما بنا بر اعلان شاهدان عینی و برخی آمارها در دو سه دهه اخیر آمار زائران مسجد جمکران به شدت افزایش یافته است. این افزایش، پیش از آنکه متأثر از حضور مردم قم در مسجد باشد نتیجه حضور مردم ایران از استان های گوناگون است و در این افزایش، پیش از آنکه خود مسجد جمکران موضوعیت دارد؛ زیرا جمکران نمادی از امام مهدی عج مهدویت در ایران است. به راستی علت این پدیده جدید که نشانه ای از رشد مهدویت در ایران است، چیست؟ در این دو سه دهه چه اتفاق جدیدی رخ داده که در حدود ده قرنی که از تاریخ ساخت مسجد میگذرد به وقوع نپیوسته بود؟
پاسخ ابتدایی به این پرسش، پدیده انقلاب اسلامی است. البته ما فقط به این مورد بسنده نخواهیم کرد و به مصداقهای دیگری از مهدویتگرایی که در جامعه مشهود است خواهیم پرداخت...
دوماهنامه امان شماره 46