سلام به همه دوستان... تابستان خوش میگذرد... آن را چگونه میگذرانید؟ برای جواب این سؤالم لیستی ردیف میکنید که آدم متحیر میشود؛ پس به صراحت بگویید که شما در هر موقعیتی که باشید، ما برای شما کار خاصی انجام نمیدهیم. خواندن این مطلب را از دست ندهید:
تابستان سال پیش مطلبی خواندم که باعث نوشتن این مطلب شد.
... از نام آن مطلب و ارتباط آن با این مطلب بگذریم. این مهم است که شما چند لحظه با تمام وجودتان این چند خط را بخوانید؛ چون بسیار بسیار مهم است.
همگی به دفعات این تجربه را داشتهایم که ماه خرداد، چند دقیقه مانده به شروع امتحان، شرایطی به وجود میآید که گویا دانشآموزان، کتاب را بلعیدهاند. اگر در این وضعیت از آنها سؤالی بپرسید، بدون درنگ و با لذتی خاص و همراه با ذکر شماره صفحه به شما پاسخ میدهند. ممکن است که این حال را خود شما هم درک کرده باشید. معمولاً همه دانشآموزان در هر دورهای بدون توجه به ماهیت درس این ویژگی را پیدا میکنند؛ اما چرا این گونه است؟
معلوم است؛ چون همه ما در طی 8 -9 ماه با این کتابها زندگی کردهایم و با آنها مأنوس شدهایم.
حالا کتاب دین و دنیا را ورق بزنید و به این سؤالات پاسخ دهید:
آیات امر به معروف و نهی از منکر را در سوره آلعمران پیدا کنید... سختش نمیکنم سوره مؤمنون را بیابید... سوره ملک، سوره ابراهیم، سوره نوح. خوب! چقدر طول کشید؟ حالا آیه 5 سوره اسحق را بیابید. پیدا شد؟ نه! اصلاً چنین سورهای وجود دارد؟!
فکر کنم منظورم را فهمیدید... ببینید، دوستان خوبم! بیایید، قبول کنیم برای آشنایی با قرآن، واقعاً سرمایهگذاری نکردهایم. شاید از نظر شما، راههای زیادی برای مانوس شدن با قرآن وجود داشته باشد. حرف شما درست است اما از من بشنوید که بهترین و مطمئن ترین راه برای حفظ کتاب، مأنوس شدن با آن است. برای حفظ قرآن من میتوانم هزارو یک دلیل بشمارم که تمام صفحات مجله را پرکند... یکی از دلایل آن را هم ذکر کردم که چطور با وجود تظاهر به اسلام هنوز هم به طور شایسته با کتاب خودمان دوست نشدهایم؛ البته دشمن نیز با نوشتن آیات شیطانی و قرآن سوزی درصدد مبارزه با انقلاب و دین بوده است. شما نمیخواهید قرآن مجید را از سوختن حفظ بکنید. در اینجا انسان به مقام بزرگ حافظان پی میبرد که اگر قرآن بسوزد هیچ اتفاقی پیش نمیآید؛ چون قرآن درسینههای ما محفوظ است. روایات آخرالزمان را بخوانید به قرآن چقدر جفا خواهد شد! ما نباید با حفظ قرآن حافظ روح قرآنی بشویم؟! علاوه بر این حرفها صبح جمعه به آقایمان بتوانیم بگوییم: آقا جان! من برای نزدیک شدن ظهور و شادی دل شما قرآن مجید را حفظ میکنم تا قرآن هم مرا حفظ کند.
وادی حفظ لذتهایی دارد که فقط حفاظ آن را میچشند. با بعضی از آیات دوست میشوند و در تنهاییها برای خود زمزمه میکند. میدانی آیه دوست من کدام است؟ این آیه: «اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ یحْیی الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا قَدْ بَینَّا لَكُمُ الْآیاتِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ»؛ «و بدانید خدا زمین را پس از مرگش زنده میکند. نشانهها را برای شما بیان میکنیم شاید شما فکر کنید.»
منظور این آیه، ظهور امام زمان و مولای من و توست.
این چند نکته برای حفظ قرآنی، مناسب است:
* وضو بعد دورکعت نماز و از خدا و چهارده معصوم توفیق بخواهید.
* برای حفظ، قرآنی را بردارید که به خط عثمان طاها باشد ترجیحاً این قرآن، معنی هم نداشته باشد (برای استفاده از معانی از قرآن دیگری استفاده بکنید) و باز ترجیحاً کوچک باشد.
(انواع حفظ کردن: روش سورهای؛ روش جزئی.
معمولاً بیشتر در کلاسها روش جزء به جزء اجرا میشود؛ یعنی: اول جزء سی بعد یک، دو، سه تا آخر و در روش سورهای با سورهای شروع کنید که شما راحت ترید و با آن سوره بیشتر انس دارید؛ اما این کاملاً بستگی به خودتان دارد که چه روشی رو میپسندید...)
* برای شروع، چه روش جزئی و چه روش سورهای، بهتر است که از سورههای جزء سی شروع بشود؛ چون این سورهها معمولاً بیشتر تکرار شدند و حفظشون هم آسانتر است. مربیان حفظ میگویند: هر کس بتواند جزء سی را حفظ کند، میتواند حافظ کل بشود.
* نکته بسیار مهم این است که در حفظ قرآن مهمتر از حفظ، تثبیت و مرور آیات حفظ قبلی است.
* به یاد داشته باشید که به جای کمیت، کیفیت مهم است؛ یعنی سرعت زیاد آنقدرها مهم نیست. یک نفر در عرض یک سال حفظ میکند، بعد در عرض سه سال تثبیت؛ دیگری در عرض چهار سال حفظ میکند؛ به یاد داشته باشید که هدف ما انس بیشتر با آیات خداست .
* بر اساس تجربه شخصی خود اطمینان خاطر میدهم که توانایی حفظ شما با مرور زمان افزایش پیدا میکند؛ یعنی اگر از هفتهای 5/1 صفحه شروع کردید، کم کم به جایی میرسید که روزی 5/1 صفحه حفظ هم برایتان مشکل نباشد.
نکتهای درباره کلاسهای حفظ
برخلاف آنچه مشهور است، به نظر من، دانش آموزان دوره دبیرستان و راهنمایی خیلی راحت تر از دبستانیها حافظ میشوند. چرا؟ چون ما در حفظ از ابزار ترجمه و فهم عبارات خیلی کمک میگیریم؛ در صورتی که آنها مبتنی بر تکرار حفظ میکنند؛ البته نباید فراموش شود که حفظ تکراری مبنی بر تکرار بدون توجه به ترجمه دیر به دست میآید؛ اما دیر هم فراموش میشود؛ در حالی که حفظ با ترجمه ممکن است زود هم فراموش شود.
گاهی نظری به تفاسیر نمونه، نور و... بندازید.
* هروقت و هرجا راحت هستید، حفظ کنید؛ حتی پشت میز، زیر پتو کنار کولر نصف شب، بین الطلوعین.
کلام آخر:
از حفظ کردن لذت ببرید و در پایان حفظ هر روز از خدا تشکر کنید که توانائی و توفیق حفظ یک آیه دیگر را هم به شما داد و دعایی برای سلامتی و تعجیل حضرتش بکنید. به گمان من مستجاب است: «لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِیدَنَّكُمْ» دعایی برای ما هم بکنید که سخت محتاجیم.
. سوره حدید/ 17.
. سوره ابراهیم/ 7.
صالح صادقی ـ دوماهنامه امان شماره 43