در جای دیگر، ضمن اشاره به لزوم تلاش جهت بهره مندی از امداد غیبی میفرماید: «وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِینَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِینَ»؛ آنانكه در راه ما كوشش و جدیت به خرج میدهند، ما راههای خود را به آنها نشان میدهیم، خداوند با نیكوكاران است. این آیه نیز هم كوشش و هم «در راه خداوند» بودن را ذكر می كند، هم صرف نیروی بدنی و هم صرف نیروی روحی را شرط قرار می دهد؛ در این صورت است كه هدایت و روشنی باطنی به انسان داده میشود.
تقوا از دیگر شرایطی است که قرآن کریم درباره آن میفرماید: «وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَی آمَنُواْ وَاتَّقَواْ لَفَتَحْنَا عَلَیهِم بَرَكَاتٍ مِّنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ وَلَكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذْنَاهُم بِمَا كَانُواْ یكْسِبُونَ»؛ و اگر مردم شهرها ایمان آورده و به تقوا گراییده بودند، قطعاً برکاتی از آسمان و زمین برایشان می گشودیم؛ ولی تکذیب کردند؛ پس به [کیفر] دستاوردشان [گریبان] آنان را گرفتیم. در نهایت، صبر و بردباری را میتوان یکی دیگر از مقدمات لازم جهت بهرهمندی از امدادهای غیبی به شمار آورد. قرآن کریم با اشاره به این مطلب می فرماید: «بَلَی إِن تَصْبِرُواْ وَتَتَّقُواْ وَیأْتُوكُم مِّن فَوْرِهِمْ هَذَا یمْدِدْكُمْ رَبُّكُم بِخَمْسَه آلافٍ مِّنَ الْمَلآئِكَه مُسَوِّمِینَ».
آری! اگر صبر و پرهیزگاری پیشه کنید و با همین جوش [و خروش] بر شما بتازند؛ همان گاه پروردگارتان شما را با پنج هزار فرشته نشاندار یاری خواهد کرد؛ بنابراین، شرایط بهرهمندی از امداد های غیبی را میتوان در تلاش صبورانه و مخلصانه انسان متقی خلاصه کرد.
. سوره محمد/ 8.
. سوره اعراف/ 96.
. سوره آل عمران/ 125.
شبنم محمد زاده ـ دوماهنامه امان شماره 43