در قسمتهای قبل، ویژگیهای دولتمردان و کارگزاران حضرت مهدی علیه السلام به عنوان الگو و نمونهای برای کارگزاران حکومت اسلامی بیان شد؛ در این قسمت نیز صفات دیگری از دولتمردان مهدوی را ذکر مینماییم:
72. مقابله با جاهلان
مسئولان نظام اسلامی باید سرسختانه با افراد جاهلـ که در مقابل اهداف حکومت اسلامی میایستندـ برخورد كرده و در مقابل آنها بایستند، چرا که امام صادق علیه السلام فرمود: «انّ قائمنا استقبل من جهله الناس اشّد ممّا استقبله رسول الله صلی الله علیه و آله جهّال الجاهلیه؛ همانا قائم ما از مردم جاهل، بیش از اذیتی که از ناحیه جاهلیت عرب به رسول خدا صلی الله علیه و آله رسید، اذیت و آزار میبیند».
73. شروع كارهای بزرگ با توكل بر خدا
دولتمردان نظام اسلامی با تأسی به امام زمان(عج) باید سعی كنند كارهای مهم را با توكل بر خدا و از مكانهای شریف شروع نمایند، همان گونه كه آن حضرت نیز كار خود را هنگام ظهور از مسجدالحرام و بین ركن و مقام شروع میكند.
عالم بزرگوار شیخ مفید از امام صادق علیه السلام نقل كرده كه ایشان درباره زمان ظهور و قیام جهانی حضرت حجت علیه السلام فرموده: «كأنّی فی یوم السبت العاشر من المحرّم قائماً بین الركن و المقام؛ گویا در روز شنبه دهم محّرم، آن حضرت را مشاهده میكنم كه بین ركن و مقام قیام نموده و ایستاده است».
و در روایتی از امام باقر علیه السلام آمده است که: « القائم یومئذ بمكه قد اسند ظهره الی البیتِ الحرام مستجیرِاً؛ و حضرت قائم در آن روز در مكه است و پشت خود را به خانه خدا تكیه داده و به آن پناه خواهد برد».
همچنین در حدیثی دیگر امام باقر علیه السلام فرمود: «ثم یظهر المهدی بمكه عند العشاء و معه رایه رسول الله صلی الله علیه و آله و قمیصه و سیفه و علامات و نور و بیان، فاذا صلّی العشاء نادی بأعلی صوته؛ سپس حضرت مهدی علیه السلام در مكه هنگام عشا ظهور میكند، در حالی كه همراه او پرچم رسول خدا صلی الله علیه و آله و لباس و شمشیر او و نشانهها و نور و بیان است، و چون نماز عشا را بجای آورد با صدای بلند ندا دهد».
74. نهراسیدن از تنهایی
دولتمردان جامعه اسلامی در صورت تشخیص حق، بایستی به دنبال آن بوده و در مسیر آن نباید از تنهایی و ملامت دشمنان و منافقان هراسی داشته باشند.
از حضرت مهدی علیه السلام نقل شده كه فرمود: «الحق معنا فلن یوحشنا من قعد عنّا؛ حق با ماست، هر كس از ما كناره گیرد ما را به وحشت نمیاندازد».
همچنین، امام علی علیه السلام درباره یاران و كارگزاران حضرت مهدی علیه السلام فرمود: «لا یستوحشون الی احد؛ آنها از هیچ كس وحشت و ترس ندارند».
و نیز درباره حضرت مهدی علیه السلام آمده است: «و لا یأخذه فی الله لومه لائم؛ در راه خدا از ملامت هیچ ملامت كنندهای واهمه ندارد».
75. ترجیح مصلحت اهم بر مهم
مسئولان و حاكمان اسلامی باید در تصمیمگیریهای خود مصالح مهمتر را در نظر گرفته و مصلحت مهم را فدای مصلحت مهمتر نمایند. با وجود آن كه ارتباط مردم با حضرت مهدی علیه السلام دارای اثرات و بركات بی شماری است و مصلحت مهمی دارد، ولی از آنجا كه در این عصر و زمان مصلحت اهّم در غیبت اوست، لذا حضرت در پس پرده غیبت بسر میبرد.
امام عسكری علیه السلام در حدیث مبسوطی به احمد بن اسحاق فرمود: « یا أحمد بن إسحاق! مثله فی هذه الأمّه مثل الخضر و مثله مثل ذی القرنین، و الله لیغیبنّ غیبه لا ینجو فیها من الهلكه إلاّ من ثبّته الله عزّوجلّ علی القول بإمامته، و وفّقه فیها للدعاء بتعجیل فرجه؛ ای احمد بن اسحاق! مَثل او در این امّت مانند خضر و مثلش مانند ذوالقرنین است. به خدا سوگند! هر آینه غیبتی خواهد نمود كه تنها كسانی كه خداوند آنان را بر قول به امامت او ثابت كرده، و به دعا بر تعجیل فرجش موفق ساخته، هلاك نخواهند شد».
همچنین ایشان در روایتی دیگر فرمود: «أما انّ لولدی غیبه یرتاب فیها النّاس إلاّ من عصمه الله عزّوجلّ؛ آگاه باشید! همانا برای فرزندم غیبتی خواهد بود كه در آن، مردم شك خواهند كرد جز كسانی كه خداوند عزّوجلّ آنها را حفظ كرده باشد».
* نويسنده و کارشناس مهدويت.
. الغيبة، نعمانى، ص296، باب 17. بحارالانوار، ج 52، ص362.
. ارشاد، مفيد، ج 2، ص379.
. الغيبة، نعمانى، ص279، ح 67.
. الصراط المستقيم، ج 2، ص225، فصل 1، الحاوى للفتاوى، سيوطی.
. . الغيبة، طوسى، ص285، فصل4؛ الاحتجاج، ج2، ص466؛ بحارالأنوار، ج53، ص178، ح9.
. مستدرك حاكم، ج 4، ص554.
. بحارالأنوار، ج 52، ص354.
. كمال الدين، ص384؛ بحارالأنوار، ج 52، ص23و24، ح 16.
. همان، ص409؛ بحارالأنوار، ج 51، ص160، ح 6.
علیاصغر رضوانی ـ دوماهنامه امان شماره 22