آیا خوردن زغال سنگ داغ کاری است که عقل آن را میپسندد. [عکس]
آیا خوردن فلزات، لاسیتک و... شهرتی است که انسان به خود ببالد.[عکس]
آیا شما حاضرید با راه رفتن کیلو متری روی ظروف داغ مانند یک مرد آلمانی صاحب نام در گینس شوید؟ [عکس]
آیا این گونه افراد میتوانند الگوی ما بشوند؟ آیا این کارها، ارزش دارد؟ چه کسی در دنیا میتواند بالاترین فرد باشد تا ما او را اسوه خود قرار دهیم؟
وقتی به بهترین کتاب دنیا مراجعه میکنیم، میبینیم که واژه «اسوه» سه بار در قرآن بیشتر نیامده است. در سوره احزاب آیه 21 میخوانیم: «قطعاًبرای شما، در رسول خدا الگو و سرمشق نیکو است. برای کسی که به خدا و روز واپسین امید دارد و خدا را فراوان یاد میکند.»
در سوره ممتحنه آیه 4 و 6 حضرت ابراهیم به عنوان الگو و سرمشق معروف شده است، اما حضرت ابراهیم برای کسب شهرت داخل آتش نشد و برای کسب مقام و منزلت این دنیا روی آتش راه نرفت.
چرا برخی نزد خداوند ارزش والایی دارند؟ چطور و با چه عملی میتوانیم نزد خدا ارزش پیدا کنیم؟
خداوند میفرماید: « إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللهِ أَتْقَاكُمْ ؛ بهترین شما پیش خدا پرهیزکارترین شماست.»
برتری انسانها به مال و ثروت، قیافه و قد نیست؛ به انجام واجبات و ترک محرمات است.
پیامبر که الگوی همه بشریت است میفرماید: «مردم مانند دندانههای شانه با هم برابرند و برتری عرب و غیر عرب و سرخ و سیاه فقط به پرهیزکاری است».
حالا که پرهیزکاری سبب ارزش انسان میشود، خوب است بدانیم در میان انواع آن مانند، تقوای سیاسی، تقوای اخلاقی، تقوای فرهنگی و... نوعی از رفتار وجود دارد که خیلی مهم است. امیرالمؤمنین میفرماید: همانا برترین مردم در پیشگاه خداوند کسی است که عمل به حق در نزد او دوست داشتنیتر از باطل باشد، هر چند (این کار به ظاهر) از ارزش او بکاهد و به او زیان برساند و باطل به او سود رساند و بر قدر او بیفزاید.
پیامبر میتوانست با گرفتن امتیازات و ثروت از قریش دست از دعوت به سوی خدا بر دارد، وقتی هم این رابطه به او پیشنهاد شده فرمود: اگر خورشید را در دست راست و ماه را در دست چپ من قرار دهید، دست از دعوتم بر نمیدارم.
او الگو و اسوه است، زیرا حق در نزد او دست داشتنی بود و از باطل سود نخواست، زیرا هیچ یک از دشمنان روزگارش نتوانستند از او یک بدی را ثبت کنند و هر چه از دعوت او میگذرد، موج اسلام خواهی گستردهتر میشود.
او بهترین است، پس عید برگزیده شدن بهترین انسان (بعثت)، بر شما مبارک و انشاء الله با الگوپذیری از او ما نیز بهترین شودیم و اسم همه ما در میان خوبان امتش ثبت شود.
*. معاونت پژوهش بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج).
. سوره حجرات/ 13.
. بحارالانوار، ج32، ص 398.
. نهج البلاغه، ح 152: «ان افضل الناس عندالله من کان العمل بالحق احب الیه و ان نقصه...».
محمدرضا فؤادیان* ـ دوماهنامه امان شماره 42