نویسنده: رضا شجاعیمهر
ناشر: مؤسسه انتشاراتی امام عصر(عج)
آموزه مهدویت از کانونیترین گزارههای اعتقادی شیعه است که متون دینی ما هم این امر را تأیید میکند. تشیع در تاریخِ پر فراز و نشیبِ خود منتظر بوده تا امام عصر(عج) ظهور کرده و دولت کریمهاش را به پا دارد؛ بنابراین اعتقاد به آموزه مهدویت، راهبردِ شیعه در طول تاریخ بوده است.
انقلاب اسلامی ایران نیز با ماهیتی دینی ـ اسلامی، حرکتی در این بستر است.
نویسنده در این کتاب تلاش میکند با مفروض گرفتن اینکه الگوی مطلوبِ نظام سیاسی اسلام در حکومت حضرت مهدی(عج) محقق خواهد شد، به بررسی ریشهها و علل تأثیرگذار در شکلگیری انقلاب اسلامی مبتنی بر آموزه مهدویت بپردازد.
این کتاب در صدد پاسخ به این پرسش است که آموزه مهدویت از چه راهی در تکوین هویت دینی انقلاب اسلامی ایران نقشآفرینی کرده است؟!
این کتاب 231 صفحه دارد. در فصل اول مفاهیم و چارچوب نظری پژوهش آمده است و نظریه محتوای درونی انسان که منسوب به شهید آیتالله محمدباقر صدر است مطرح میشود.
در فصل دوم به تبیین و بررسی مؤلفهها، شاخصها و ابعاد آموزه مهدویت پرداخته شده است.
و در فصل سوم پس از تعریف هویت و چیستی دینی انقلاب اسلامی در سه گفتار، تبیین هویت انقلاب اسلامی آمده است.
نویسنده در پایان مینویسد: «آموزه مهدویت توانست با ایجاد همسانی واژگان اعتقادی ـ رفتاری و زبان نمادین خود به ایجاد همبستگی جمعی و انسجام منطقی یاری رساند، واژگانی نظیر مهدویت، انتظار فرج، شهادت و عاشورا، ظلمستیزی که از عناصر ایدئولوژیک انقلاب اسلامی بودند که با ایجاد اجماع سیاسی و مجابکنندگی در درون جامعه، موجبات طرح نو در باب هویت این انقلاب را فراهم آورد.»
متن زیر قسمتی از این کتاب است:
نجاتبخشی و منجیگرایی پیش از آن که یک مسئلهای تاریخی باشد، گرایشی فطری و غریزی است که از سرشت کمال طلب و حقیقتجوی انسانی ناشی میشود... . قرآن کریم تنها سند معتبر وحیانی، نظریه حکومت عدل جهانی را فرا روی بشر نهاده و وعده تحقق این ایده را در آینده نزدیک بشارت داده است.
مهدویت عبارت است از یک طرح و بنیان فکری و ایدئولوژیک به منزله یک اصل راهبردی در اندیشه سیاسی ـ عقیدتی اسلام که حصارهای قومی منطقهای و نژادی را درهم میشکند. از این منظر آموزه مهدویت در حقیقت طرح جامع، علمی و نظاممند اسلامی است که توسط شخص پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله در قالب دین برای بشر به ارمغان آمده است؛ و حضرت مهدی(عج) رسالت خطیر عملیاتی و اجرایی کردن این مهم را عهدهدار میباشد.
اندیشه مهدویت انتظاری برخاسته از خوشبینیهای تاریخی و افسانههای خیالی نیست همچنین یک فریضه ذهنی صرف و اعتقاد بریده از عمل به شمار نمیآید؛ بلکه آموزه مهدویت کاملا کاربردی و پویا است که نه در حاشیه بلکه در متن زندگی جریان دارد. سخن از آموزه مهدویت، سخن از طرح و عمل، حرکت و اجرایی کردن برنامههای دین و راهکارهای عملی شدن کامل دین است...
دوماهنامه امان شماره 40