یکی از کارهای ویژه روز نهم ربیعالاول، بیعت کردن با حضرت مهدی(عج) است. واژۀ «بیعت» واژهای عربی است از ریشه «بیع» به معنای خرید و فروش؛ اما بیعت کردن به معنای این است که دو طرف خرید و فروش، به نشانه تمام شدن معامله و تسلیم، کف دست راست خود را بر هم میزنند.
وقتی شخصی با کسی بیعت میکند، به این وسیله، فرمانبرداری خود را از آن شخص و سرسپردگی در برابر امر و سلطه او را نشان میدهد؛ همچنین حاضر می شود تا پای فدا کردن جان و مال و فرزند، در راه اطاعتِ او بایستد.
قرائن نشان می دهد که بیعت از نوآوریهای مسلمانان نیست؛ بلکه سنتی بوده که پیش از اسلام هم در میان عرب رواج داشت؛ به همین دلیل در آغاز اسلام - که طایفه «اوس و خزرج» در ایام حج از مدینه به مکه آمدند و با پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله در عقبه بیعت کردند - برخورد آنها با مسئله بیعت، آشنا بود؛ بعد از آن نیز پیغمبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله در فرصتهای مختلف با مسلمانان تجدید بیعت کرد؛ اما مگر اطاعت از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و امامان معصوم که از سوی خداوند منصوب میشوند نیازمند بیعت گرفتن است که چنین امری متداول و عادی بوده است؟ جواب منفی است؛ یعنی اطاعت کردن نیازمند بیعت گرفتن نیست؛ بلکه واجب است همه مسلمانان فرمانهای امام و پیشوای برگزیده خدا را بی چون و چرا اجرا کنند و حتی اگر بیعت هم نکرده باشند موظفند که مطیع باشند.
خب اگر چنین است، پس چرا پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله از یاران خویش بیعت گرفت؟
پاسخ این است که: این بیعتها یک نوع تأکید بر وفاداری بوده که در مواقع خاصی صورت می گرفته است؛ به خصوص برای مقابله با بحرانها و حوادث سخت از آن استفاده میشد تا در سایه آن، روح تازهای در کالبد افراد دمیده شود.
البته همین امر در هنگامه ظهور، در بیعت با حضرت مهدی(عج) هم خواهد بود، که جنبه تأکید بر وفاداری دارد. یکی از کارهای نخست حضرت مهدی(عج) در هنگام ظهور، بیعت گرفتن از یاران است. جالب است بدانیم که این بیعت در مسجدالحرام و بین رکن و مقام صورت می گیرد. همچنین در روایات فراوانی نقل شده که اولین بیعتکننده با حضرت مهدی(عج)، جبرئیل، فرشته مقرب الهی، است؛ چنانکه امام باقرعلیه السلام در ضمن روایتی می فرماید: «... پس نخستین کسی که با او بیعت کند، جبرئیل است؛ سپس آن 313 نفر [بیعت می کنند]...».
اما آنچه از بیعت به ذهن میرسد آن است که باید امامی در جمع حاضر باشد تا ما بتوانیم با ایشان بیعت کنیم؛ ولی در این شرایطی که امام از نظرها غایب است، چطور بیعت معنا پیدا میکند؟ اگر در معنای بیعت دقت کنیم، در مییابیم که همین حالا هم بیعت با امام زمان معنا دارد؛ مگر نه این است که در بیعت باید بر وفاداری با شخص بیعت شونده تأکید کنیم و این پیام را به او بدهیم که مطیع امر شما هستیم و سعی میکنیم رضایت شما را تأمین کنیم؟ همه این موارد در این زمانه غیبت هم عملی است.
میتوانیم بیعت کنیم که یکی از کارهای زشتمان را ترک کنیم و یا یک کار مثبتی را انجام دهیم و به همین شکل میتوانیم دربارۀ هزاران کار دیگر با امام زمان(عج) بیعت کنیم که در جهت آنها تلاش کنیم؛ پس بیاییم یکبار دیگر با امام زمانمان تجدید بیعت و اظهار وفاداری کنیم، باشد که از یاران واقعی ایشان باشیم و چه خوب است که این بیعت را همه ساله در روز نهم ربیع تجدید و این امر را به سنتی مستمر تبدیل کنیم.
. در این نوشتار از فرهنگنامه مهدویت اثر خدامراد سلیمیان استفاده شده است.
دوماهنامه امان شماره 40