سؤال. برخی افراد، بحث مهدویت را خیلی سطحی كردهاند. آنان، بابی را به نام ملاقاتگرایی باز كرده، میگویند «باید به دنبال ملاقات با آقا بود ملاقات با آقا، راحت است» و این فكر را در قالب كتابها و سخنرانیها و برخی مجلاّت به شدّت ترویج میكنند. میخواستیم نظر شما را در اینباره جویا شویم.
آیت الله العظمی مكارم شیرازی: متأسفانه، همین طور كه بیان كردید، یك عده سوء استفادهگر درباره این مسأله پیدا شدهاند. همیشه، مهمترین مسائل سازنده، از سوی بعضی بدترین سوء استفادهها شده است. مسأله مهدویت هم همین طور است. افراد نادرستِ گناهكارِ آلوده تحت عنوان مسائل مربوط به مهدویت، گاهی افراد را اغفال میكنند و سوء استفاده میكنند. در مجالس میآیند میگویند «چشمهایتان را ببندید كه حضرت مهدی(عج) آمد و بوی حضرت مهدی(عج) را میشنویم و دیشب حضرت مهدی(عج) را دیدم و...!»
این گونه برخوردها، یا ناشی از فكر كوتاه است و یا توطئهای در كار است كه میخواهند ابهت مسأله را بشكنند و خراب كنند! ما باید به هوش باشیم و جلوی این سوء استفادهها را بگیریم! لباس روحانیت بسیار مقدّس است، ولی از همین لباس بسیار مقدّس، یك كسی ممكن است سوء استفاده بكند! ما باید مراقب باشیم! آنانی كه ناآگاهند، باید بیدارشان كنیم و كسانی كه آگاهانه دست به این كارها میزنند، باید با آنها مبارزه كرد. كسانی كه میآیند و خبر از نزدیك شدن ظهور میدهند، كارشان برای متزلزل كردن دلها است! من فراموش نمیكنم كه قبل از سال 1414 هجری قمری، یك شایعه مفصلی پخش كردند كه در سال 1414 حضرت میآید!
هر كس وقت ظهور را تعیین كند، به ما دستور داده شده كه تكذیبش كنیم و او را آدم كذّاب و دروغگو بدانیم! هر كسی ادعای روِیت كند، وظیفهمان این است كه تكذیبش كنیم. مسائل مهدویت را نباید به سطح پایین، نازل دهیم. امام زمان به این كار راضی نیست! همیشه، ما، گرفتار دوستان نادان بودیم و دشمنان دانا! الان هم گرفتاریم. شما میبینید در مسائل عزاداری امام حسین علیه السلام، هم گرفتار دشمنان دانا هستیم! و هم دوستان نادان! گاهی مسائل كفرزا را در مجالس عزاداری حسینی میگویند. بنابراین، در هر دو جبهه، باید كوشید. منتهی در این دو جبهه، دوستان نادان را بیشتر باید ارشاد كرد. حالا اگر یك جریانهایی باشد و یك حساب و كتابی، با آنان باید مبارزه كرد! در همه این مراحل، باید با منطق برخورد كرد. منطق ما، الحمد للّه، در مسأله ظهور حضرت مهدی(عج)، خیلی قوی است. در این باره، هم منطق عقل و هم آیه و هم روایت و هم اجماع داریم.
سؤال. آیا ما، مأمور به درخواست و طلب دیدار حضرت هستیم؟ به عبارت دیگر آیا از جمله تكالیف شیعه در عصر غیبت، درخواست و تقاضای دیدار با امام است؟ یا چنین تكلیفی نیست؟
آیت الله العظمی مكارم شیرازی: نه؛ ما، مأمور نیستیم....
سؤال. آیا به صورت مستحب هم، جز تكالیف نیست؟
آیت الله العظمی مكارم: نه؛ ما مأمور نیستیم كه اصرار به دیدن حضرت داشته باشیم. كسی ممكن است خدمت حضرت مشرّف بشود، امّا آنانی كه مشرّف شدند، خبری نمیدهند. آنان، تظاهر به این مسائل نمیكنند. بر اساس رواج همین تفكر غلط، خیلیها میآیند پیش ما و میگویند: «آقا! دعا كنید تا حضرت مهدی(عج) را ببینیم!» نباید یك چنین امیدی را و یا یك چنین فكری را در جامعه ایجاد كنیم.
اِنشاءالله میمانیم و ظهور حضرت را میبینیم.
در دیدار با دانشپژوهان مركز تخصصی مهدویت
دوماهنامه امان شماره 5