در بیشتر دینها و مذهبهای جهان، از مصلحی سخن به میان آمده است كه در آخرالزَّمان ظهور کرده و به کژیها و کژرویها پایان خواهد داد و شالوده حكومتی یگانه و جهانی را بر اساس دادگری، بنا خواهد كرد. تمام پیامبران و سفیران الهی نیز در این زمینه به مردمِ با ایمان جهان، نویدهای روشنی دادهاند.
این اندیشه که در اسلام با عنوان «مهدویت»، شناخته شده است، همچون دیگر ادیان، ریشه در کلام پروردگار الهی دارد؛ از این رو قرآن، در جایگاه کتاب آسمانی مسلمانان، با پافشاری تمام، پیروزی نهایی «حق» بر «باطل» را به تمام انسانها وعده فرموده و حکومت صالحان و شایستگان را نوید داده است.
مسلمانان با بهرهمندی از آموزههای آفتابگون وحی و سخنان نورانی رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم، بر این باورند: «آن انسان بزرگ كه شایستگان را بر گیتی چیره خواهد ساخت، کسی نیست مگر رادمردی از سلاله آخرین پیامبر الهی، یعنی حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف».
اگرچه قرآن درباره ظهور و قیام حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف به گونهای فراگیر سخن رانده و به تشكیل حكومت دادگر جهانی و پیروزی شایستگان بشارت داده است، مفسران شیعه و برخی از تفسیرگران اهل سنّت، این آیات را ـ به استناد روایات اهل بیت علیهم السلام و دیدگاههای دانشمندان مسلمان، به حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف ، مربوط دانستهاند.
به باور ایشان، مهمترین آیهای که پرده از حاکمیت انسانهای شایسته در آینده برداشته، اینگونه میفرماید:
(وَلقَدْ كَتَبْنا فِی الزّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذّكْرِ أنّ الارضَ یرِثُها عِبادِیَ الصّالِحُونَ)؛[1]
وهمانا، در زبور پس از ذکر نوشتیم كه زمین را بندگان شایسته من، به ارث خواهند برد.
در این آیه، به یكی از روشنترین پاداشهای دنیوی صالحان (حكومت روی زمین)، اشاره شده است. و در روایاتی چند نیز، این رویداد مهم، در عصر ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف دانسته شده است.
پیش از هر سخن بهتر است به اشاره، برخی واژگان آیه را بررسی کنیم.
ـ «زبور» داود (یا به تعبیرکتابهای عهد قدیم، مزامیر داود) عبارت است از: «مجموعهای از مناجاتها و نیایشها[2] و اندرزهای داود پیامبر صل الله علیه و آله و سلم و آنچه بر او نازل شد[3]». برخی نیز در معنای «زبور» گفتهاند: نامی است برای جنس كتابهایی كه بر پیامبران نازل میشود.[4]
ـ «ذكر»، در اصل به معنای چیزی است كه مایه تذكر و یاد آوری باشد؛ ولی در این آیه ـ به قرینه معرفی آن قبل از زبور ـ به كتاب آسمانی حضرت موسی علیه السلام، (تورات) تفسیر شده است.
ـ «ارض»، به مجموع كره زمین گفته میشود؛ مگر اینكه قرینه خاصی در كار باشد.
ـ «ارث»، یعنی چیزی كه بدون معامله و داد و ستد، به كسی انتقال مییابد. در قرآن كریم، گاهی به معنای تسلط و پیروزی یك قوم شایسته، بر قوم ناشایست و در اختیار ـ گرفتن موهبتها و امكانات آنها گفته شده است.[5]
اما مقصود از این شایستگی چیست؟ با توجه به اضافه شدن «بندگان» به «خدا»، ایمان و توحید آنان روشن میشود و با توجه به كلمه «صالحون»، همه شایستگیها به ذهن میآید: عمل و تقوا، علم و آگاهی، قدرت و قوت، و تدبیر و نظم و درك اجتماعی. این شایستگیها دارای آثار و برکاتی بیمانند است؛ به گونهای که اگر بندگان با ایمان، این شایستگیها را برای خود فراهم سازند، خداوند نیز آنها را یاری میكند تا بر مستكبران چیرگی یافته، دستهای آلودهشان را از حكومت روی زمین كوتاه كنند و دارنده میراثهای آنها شوند.
بنابراین، تنها «استضعاف» سبب پیروزی بر دشمنان و حكومت بر روی زمین نیست؛ بلكه وجود ایمان و كسب شایستگیها نیز، بایسته است و مستضعفان جهان تا زمانی كه این دو اصل را زنده نكنند، به حكومت روی زمین نخواهند رسید.
اما این که مقصود از این وراثت چیست؟ مرحوم علامه طباطبایی پس از بیان مطالبی ذیل آیه، اینگونه مینویسد: مراد از وراثت زمین این است كه سلطنت بر منافع، از دیگران به صالحان منتقل شود و بركات زندگی در زمین، مختص ایشان شود. این بركات، یا دنیایی است كه برمیگردد به بهرهمندی صالحان از زندگی دنیایی كه در این صورت، خلاصه مفاد آیه این میشود كه: به زودی زمین از لوث شرك و گناه پاك شده، جامعه بشری صالح كه خدای را بندگی كنند و به وی شرك نورزند، در آن زندگی كنند؛ همچنان كه آیه(وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ لَیسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِی الْأَرْضِ ... یعْبُدُونَنِی لا یشْرِكُونَ بِی شَیئاً)[6] از آن خبر میدهد یا این بركات اخروی است كه عبارت است از مقامات قربی كه در دنیا برای خود كسب كردند؛ چون این مقامات هم ـ گرچه از نعیم آخرت است ـ از بركات حیات زمینی است؛ همچنان كه آیه: (وَ قالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی صَدَقَنا وَعْدَهُ وَ أَوْرَثَنَا الْأَرْضَ نَتَبَوَّأُ مِنَ الْجَنَّه حَیثُ نَشاءُ)[7] كه حكایت كلام اهل بهشت است و آیه (أُولئِكَ هُمُ الْوارِثُونَ الَّذِینَ یرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ)[8] بدان اشاره میكنند.
از همینجا روشن میشود آیه مورد بحث، ویژه یكی از دو وراثتهای دنیایی و آخرتی نیست؛ بلكه هر دو را شامل میشود. و تفسیرگرانی كه آن را به وراثت آخرتی اختصاص داده و به آیاتی كه مناسب با آن وراثت است تمسك جستهاند، حرف درستی نزدهاند. آن مفسرینی هم كه آیه را به وراثت دنیایی اختصاص داده، بر دوره ظهور اسلام یا دوران مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ كه رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم در اخبار متواتره از آن خبر داده و شیعه و سنی آنها را نقل كردهاند ـ حمل نمودهاند باز راه درستی نرفتهاند؛ زیرا روایات مذكور ـ هر چند متواتر و مسلم است ـ آیه را تخصیص نمیزند.
كوتاه سخن، همانطور كه گفتیم، آیه شریف، مطلق است و شامل هر دو وراثت میشود
در تفسیر آیه شریف، از امام باقر علیه السلام نقل شده است که فرمود:
هُمْ آلُ مُحَمَّدٍ یبْعَثُ اللَّهُ مَهْدِیهُمْ بَعْدَ جَهْدِهِمْ فَیعِزُّهُمْ وَ یذِلُّ عَدُوَّهُمْ؛[9]
این بندگان شایسته، همانا آل محمد هستند كه خداوند، مهدی آنان را پس از كوشش ایشان مبعوث می کند. پس ایشان را عزّت داده، دشمنانشان را ذلیل خواهد كرد.
روشن است مفهوم این روایت، انحصار نیست؛ بلكه بیان یك مصداق عالی و آشكار است و این تفسیرها، هرگز عمومیت مفهوم آیه را محدود نمیکند؛ بنابراین هر زمان و هر جا، بندگان صالح خدا قیام كنند، پیروز و موفق خواهند بود و سرانجام وارث زمین و حكومت آن خواهند شد.[10]
در پایان سخن یاد این نکته لازم است که در مزامیر داود تعبیر یاد شده یا مشابه آن، در چند مورد دیده میشود و نشان میدهد با تمام تحریفات موجود در این كتابها، این قسمت، همچنان از دستبرد مصون مانده است.
برخی از این فرازها بدین قرارند:
... شریران منقطع می شوند و اما متوكلان به خداوند، وارث زمین خواهند شد و حال اندك است كه شریر نیست میشود؛ هر چند مكانش را استفسار نمایی، ناپیدا خواهد شد؛[11]
اما متواضعانه وارث زمین شده، از كثرت سلامتی شادکام خواهند شد؛[12]
متبركان خداوند، وارث زمین خواهند شد؛ اما ملعونان وی منقطع خواهند شد...؛[13]
صدیقان وارث زمین شده، همیشه در آن ساكن خواهند بود؛[14] خداوند روزهای صالحان را میداند و میراث ایشان ابدی خواهد شد.[15]
در این عبارتها، عنوان «صالحان» كه در قرآن آمده است، با همان تعبیر در مزامیر داود به چشم میخورد. علاوه بر این، تعبیرات دیگری نیز مانند صدیقان، متوكلان، متبركان و متواضعان، در جملههای دیگر ذكر شده است. این تعبیرها، دلیل بر عمومیت حكومت «صالحان» است و با احادیث قیام حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف تطبیق میكند .
بدین سان میتوان نتیجه گرفت حضرت حق تعالی آخرین حکومت را از آن صالحان میداند که: العاقبه للمتقین.
--------------------------------------------------------------------------------
[1]. انبیا (21)، آیه 105.
[2] . علامه مجلسی، بحار الانوار، ج9، ص 223.
[3] . شیخ کلینی، کافی، ج1، ص 225.
[4] . طبرسی، جوامع الجامع، ج3، ص، 31.
[5]. ر. ك: اعراف (7)، آیه137.
[6] . «خدا به آن عده از شما كه ایمان آورده عمل صالح كردند وعده داده كه به زودی ایشان را جانشین دیگران در زمین كند ... مرا بپرستند و چیزی شریكم نسازند»، سوره نور()، آیه 55.
[7] . «و گفتند حمد خدای را كه زمین را به ما ارث داد تا هر جا از بهشت را كه بخواهیم برای خود انتخاب كنیم». سوره زمر()، آیه 74.
[8] . «ایشانند وارثان، همانهایی كه فردوس برین را ارث میبرند». سوره مؤمنون()، آیه 11.
[9]. محمد بن حسن طوسی، كتاب الغیبه، ص184.
[10]. تفسیر نمونه، ج 13، ص 515 ـ 524.
[11]. مزامیر داود، 37، بند 9.
[12]. همان، بند 11.
[13]. همان،37، بند 27.
[14]. همان، بند 29.
[15]. همان، بند 18
خدامراد سلیمیان ـ دوماهنامه امان شماره 7