35. عدالت در تقسیم بودجه
وظیفه دولت اسلامی است كه بودجه كشور را بدون تبعیض بین تمام استان ها و نقاط كشور و بین افراد گوناگون تقسیم نماید. همانگونه كه حضرت مهدی(عج) چنین خواهد كرد.
در حدیثی آمده است: «فیبعث الله عزوجل عند ذلك مهدینا... ارحمهم بالرعیه و اعدلهم بالسویه».1 «خدای عزوجل در آن هنگام مهدی ما را می فرستند... او كه از همه بیشتر به رعیت خود رحیم بوده و از همه بیشتر به طور مساوات عدالت را اجرا می كند».
و در حدیثی دیگر آمده است: «اذا قام قائم اهل البیت قسّم بالسویه و عدل فی الرعیه...»؛ «چون قائم اهل بیت قیام كند به طور مساوی بودجه را تقسیم كرده و در بین مردم به عدالت رفتار خواهد نمود...».
36 . ایجاد اشتغال
دولت مردان وظیفه دارند تا برای مردم شغل فراهم ساخته و آنان را به كار و كسب مشغول سازند تا از این راه زندگی آبرومندانه ای را برای خود فراهم نمایند.
در حدیثی از امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام درباره حضرت مهدی(عج) چنین آمده است: «... یظهر صاحب الرایه ... یمهّد الأرض ...»؛2 «... صاحب پرچم ـ مهدی(عج) ـ ظهور می كند ... و زمین را ]برای كار كردن بر روی آن[ آماده می سازد ...».
37. خدمت بی منّت
مسئولان و دولت مردان در نظام اسلامی نباید در خدمتگذاری به مردم بر آنان منّت گذارند.
درباره حضرت مهدی(عج) از پیامبر صلی الله علیه و آله نقل شده كه فرمود: «یكون عند انقطاع من الزمان و ظهور الفتن رجل یقال له المهدی، عطاؤه هنیئا»؛3 «هنگام گذشتِ بخشی از زمان و ظهور فتنه ها مردی خواهد آمد كه به او مهدی می گویند، عطاهای او گواراست.»
گوارا بودن عطای حضرت مهدی(عج) ممكن است كنایه از بی منت بودن آن باشد زیرا كه اگر كسی چیزی را با منت به شخصی دهد برای او گوارا نخواهد بود.
38. برخورد قاطعانه
دولت مردان در نظام اسلامی وظیفه دارند تا در مقابل منحرفان سرسختانه ایستاده و از سرزنش و ملامت دیگران نهراسند و تنها به فكر انجام وظیفه باشند.
حضرت مهدی(عج) با مخالفان و معاندان، در عصر غیبت و حتی با نزدیك ترین افراد به خود، مقابله كرد، و شاهد این موضوع كنار زدن عمویش از نماز خواندن بر بدن پدر بزرگوارش می باشد.
ابوالادیان می گوید: «هنگامی كه به خانه حضرت رسیدم مشاهده كردم كه پیكر حسن بن علی علیه السلام كفن پیچ است. جعفر جلو آمد تا بر جنازه برادرش نماز بگذارد، همین كه خواست تكبیر نماز بگوید، كودكی گندم گون، با موهای مجعد و دندانهایی باز از پشت پرده بیرون آمد و ردای جعفر بن علی را كشید و فرمود: «تاخّر یا عمّ، فأنا احقّ بالصلاه علی ابی»؛ «كنار برو ای عمو، زیرا من سزاوارترم كه بر پدرم نماز بخوانم.»، جعفر در حالی كه رنگ صورتش تغییر كرده بود كنار رفت. این كودك جلو آمد و بر جنازه امام حسن عسكری علیه السلام نماز گزارد، و جنازه پدرش به خاك سپرده شد. آنگاه فرمود: «یا بصری! هات جوابات الكتب التی معك»؛ «ای بصری! جواب نامه هایی كه با توست را به من بده.» من هم آن ها را به حضرت دادم.4
39. نژادپرستی ممنوع
دولت مردان وظیفه دارند كه معیار انتخاب افراد را برای خدمت گذاری به مردم، نجابت و خیرخواهی قرار دهند و از نژادپرستی و قوم و خویش بازی در انتخاب افراد بپرهیزند همان گونه كه درباره حكومت حضرت مهدی(عج) نقل شده كه اصحاب و كارگزاران حضرت از ملّیت های مختلف اند.
شیخ طوسی به سندش از امام باقر علیه السلام نقل كرده كه فرمود: «یبایع القائم بین الركن و المقام ثلاثمائه و نیف، عدّه اهل بدر، فیهم من النجباء من اهل مصر و الأبدال من اهل الشام، و الأخیار من اهل العراق، فیقیم ما شاء الله ان یقیم»؛5 «بین ركن و مقام سیصد و اندی به عدد اهل بدر با قائم بیعت خواهند كرد، در میان آن ها نجیبانی از اهل مصر و ابدالی از اهل شام و اخیاری از اهل عراق وجود دارد، آنگاه دین را تا مقدار زمانی كه خداوند بخواهد بر پا خواهد داشت.»
40. مقابله با خائنان
مسئولان باید با خائنان به بیت المال مبارزه كنند، همان گونه كه حضرت مهدی(عج) در سطح گسترده دست به چنین اقدامی خواهد زد.
از امام علی علیه السلام نقل شده كه فرمود: «... و لیطهرنّ الارض من كلّ غاش»؛6 «... هر آینه زمین را از هر حیله گر و خائنی پاك خواهد كرد.»
41. ساده زیستی
مسئولان و دولت مردان نظام اسلامی باید ساده زیست بوده و رعایت حال مستضعفان جامعه را بنمایند همان گونه كه حضرت مهدی(عج) ـ اگر چه جهان را فتح می كند و تمام امكانات جهان به دست او می رسد ـ خود ساده زیست است.
از حضرت امام صادق علیه السلام نقل شده كه فرمود: «فوالله ما لباسه الاّ الغلیظ و لا طعامه الاّ الجشب»؛7 «به خدا سوگند! كه لباس حضرت غلیظ و غذایش خشك است.»
ادامه دارد
پی نوشت
*. نویسنده و استاد مباحث مهدویت.
1. بحارالانوار، ج 36، ص 307، باب 41 .
2. منتخب الأثر، ص 210.
3. بحارالأنوار، ج 51، ص 82و92.
4. كمال الدین، ص 475؛ بحارالأنوار، ج 52، ص 67، ح 53.
5. بحارالأنوار، ج 52، ص 334.
6. بحارالأنوار، ج 51، ص 120.
7. الغیبه، نعمانی، ص 239.
*دكتر علی اصغر رضوانی ـ دوماهنامه امان شماره 16