در سینمای مهدوی دچار فقر محتوایی هستیم!
ـ اشاره
جمال شورجه بی شك یكی از معدود فیلمسازان سینمای ایران است كه دغدغه ساخت آثار پر محتوا و ارزشی خصوصا درباره سینمای دفاع مقدس را دارد
وی كه تاكنون فیلمهایی چون شب دهم ـ لبه تیغ ـ عملیات كركوك ـ دایره سرخ ـ حماسه مجنون ـ خلبان ـ باشگاه سری و وعده دیدار وجنگ نفتكشها را كارگردانی كرده ودر ساخت دو سریال عظیم مردان آنجلس و حضرت یوسف به عنوان مشاور همكاری داشته است معتقد است هر چقدر از دوران اوایل انقلاب و دوران دفاع مقدس دور میشویم این دغدغهها خصوصاً میان هنرمندان و سینماگران بنا به دلایل مختلف كم شده است. وی همچنین میگوید در حال حاضر میتوانم بگویم شاید حدود 60 درصد از سینما گران ما چنین دغدغههایی را ندارند.
برای آشنایی با نظرات وی بهترین راه مطالعه گفتوگوی اختصاصی ما با ایشان است؛
ـ جناب آقای شورجه برای این كه خوانندگان ما بیشتر با شما آشنا شوند لطفا در خصوص خودتان وبه ویژه فعالیتهای هنری تان برایمان صحبت كنید؛
ـ بنده جمال شورجه متولد زنجان هستم كه از سن 9 سالگی به همراه خانواده به تهران مهاجرت كردیم و دروس ابتدایی و متوسطه و دانشگاه را در تهران گذراندم. رشته دانشگاهی حقیر از پیش از انقلاب در ابتدا «گرافیگ» بود ولی پس از انقلاب و بازگشایی مجدد دانشگاهها بعد از تعطیلی و انقلاب فرهنگی به رشته سینما و تلویزیون تغییر رشته دادم و كارشناسی سینما گرفتم.
ابتدا در واحد سمعی بصری حوزه هنری سازمان تبلیغات كار مونتاژ میكردم و ساختن فیلمهای كوتاه مستند و داستانی همچنین مونتاژ آثار دیگر عزیزان. عمده آثار كوتاه و مونتاژی كه انجام دادم در زمینه دفاع مقدس بود، چرا كه این دوره از آموزشهای ما همزمان شده بود با جنگ تحمیلی . بنده به صورت حرفهای در آثاری مانند: «پرواز در شب» به كارگردانی مرحوم رسول ملا قلی پور «شرایط عینی» به كارگردانی احمد رضا گرشاسبی و «الماس بنفش» به كارگردانی رحیم رحیمی پور دستیار كارگردان بودم سپس سال 1367 اولین فیلم بلند سینمایی خود را به نام «روزنه» ساختم. بعد از آن فیلمهای سینمایی «شب دهم» ـ «لبه تیغ» ـ «عملیات كركوك» ـ «دایره سرخ» ـ «حماسه مجنون» ـ «خلبان» ـ «باشگاه سری» و «وعده دیدار» را كارگردانی كردم و سریالهای «لبه تیغ» ـ «عبور از خط سرخ» ـ «پروندههای مجهول» ـ «روایت انقلاب» ـ «پرده عشق» و «شب چراغ» برای سیمای جمهوری اسلامی كارگردانی كردم. و در دو سریال «مردان آنجلس» و «حضرت یوسف» هر دو به كارگردانی آقای فرجا... سلحشور به عنوان كارگردان در كنار ایشان بودم.
ـ با توجه به تجربه همكاریتان با آقای سلحشور در سریال یوسف پیامبر، میخواستم بدانم كه از دید شما سریال سازی و فیلم سازی در ژانر تاریخی ـ مذهبی در كشور در چه وضعیتی به سر میبرد و از دید شما دارای چه نقاط قوت و ضعفی است؟!
ـ ساخت سریالهای تاریخی از همان دهه اول بعد از پیروزی انقلاب در دستور كار سیما بود و فیلمهایی همچون سربداران و امام علی(ع) و ... از آن دورهها شروع شدند به هر جهت ما اگر بخواهیم معارف دینی خودمان را به مخاطبین خصوصاً نسل جوان به صورت ملموس و قابل باور و نیز اثرگذاری آموزش بدهیم بهترین روش تصویرسازی در این خصوص است كه البته هم به بركت ساخت مجموعههای تاریخی در سینما پیشرفت چشمگیری داشتهایم.
ـ اساساً سینمای دینی از منظر شما دارای چه تعریف و جایگاهی است و این سینما در نظام جمهوری اسلامی باید به چه نقطه ایدهآلی برسد؟!
ـ از آن جائیكه دین مبین اسلام و كتاب آسمانی قرآن و سیره و عترت معصومین برای تكامل و رشد جسمی و معنوی و تعالی و رفعت روح انسان توصیهها و باید و نبایدهای شفاف و روشنی فرمودهاند و این فرمایشات هم مختص به مسلمین نیست و تمام انسانها و پیروان ادیان مختلف را دربرمیگیرد به همان نسبت آثار دینی را بنده خلاصه نمیتوانم بكنم صرفا و تنها در آثاری كه درباره ائمه معصومین یا اصحاب این بزرگواران یا انبیاء خداوند تمام مناسبات و رفتارها و زندگی انسان در ادوار مختلف خصوصاً زمان حال میتواند دینی و اسلامی و خدا محور و ارزش گرا باشد و یا بالعكس. معارف دینی را حتی در آثار كودك و نوجوان و نیز در گونههای مختلف اجتماعی خانوادگی سیاسی و پلیسی و ... میتوان جاری و ساری كرد به طوری كه از اینگونه فیلمها عطر دین و معارف الهی به مشام برسد.
ـ بهترین راه و شیوه بهرهگیری درست از مفاهیم قرآنی برای ساخت آثار سینمایی و تلویزیونی چیست؟!
ـ راهكارهایی كه در این خصوص به ذهن بنده میرسد عبارتند از:
1ـ تحقیق و پژوهش و پیدا كردن موضوعات و مفاهیم قابل تصویر
2ـ مشاوره با قرآن پژوهان و قرآن شناسهای معتبر و رجوع به تفاسیر معتبر
3ـ بهرهگیری از نخبهترین افراد فنی و هنری اعم از نویسنده و كارگردان و عوامل دیگر البته هر چقدراین افراد خود اهل قرآن و زندگی و رفتار قرآنی باشند به مراتب اثر از عمق بیشتر و مؤثرتری برخوردار خواهد بود. بقیه عوامل هم همینطور ولی در مراحل بعدی به طور مثال اگر بازیگری خودش اهل كارهای خیر باشد و دنبال شر نباشد قطعاً مفهوم حی علی خیر العمل را بهتر درك و لمس و منتقل میكند و گرنه صرفاً یك حركت مكانیكی از او خواهیم دید.
ـ چندی پیش آقای سلحشور در گفتوگویی اعلام كرده بود كه ما در سینما بازیگر مؤمن نداریم آیا شما هم این نظر را دارید یا خیر؟ چرا؟
ـ نظر ارائه شده از طرف برادر گرامیمان آقای سلحشور نظر شخصی ایشان است. بله، اگر بخواهیم دنبال انسان با ایمان و مؤمن به معنای واقعی بگردیم بجز معصومین كجا میتوانیم پیدا كنیم. اما ایمان در انسانها در طول تاریخ نسبی بوده و هر كسی بهاندازه درك و شناخت از دریای ایمان چشیده و یا میچشد. البته پارهای اعمال مانند عمل به فرائض روزانه هر مسلمانی را از غیر مسلمان جدا میكند و پای بندی به احكام و شریعت و انجام تكالیف ظاهری ملاك خوبی است برای قضاوت ایمان مراحل بعدی از مسلمانی است. اول باید به فرائض مسلمانی عمل شود بعد در مراحل بعد میتوان به نسبت خلوص و وفاداری به احكام و عمل به واجبات و مستحبات و صداقت و پاكی و... توجه كرد كه درجات ایمان را نشان میدهد.
ـ آقای شورجه! آیا شما اعتقادی به وجود سینمای مهدوی در كشور دارید؟!
ـ خیر! متأسفانه ما سینمای مهدوی نداریم. من فكر میكنم ما قبل از هر چیز نیاز به یك تعریف جامع و كامل از مهدویت داریم. برای اینكه یك فیلم مهدوی ساخته شود اصل قضیه این است كه فیلمساز باید یك تعلق خاطری به حضرت حجت(ع) داشته و دارای یك باور مهدوی باشد، ضمن آن كه میبایست یك اشرافی نسبت به مسأله مهدویت داشته باشد.
متأسفانه در سینمای ما، كمتر كسی است كه این دغدغه را داشته باشد، تازه اگر هم دغدغهمند باشد ما مشكل نرمافزاری و تولید فكر در این خصوص داریم به این معنی كه در انتخاب موضوعات و پرداختن به مضامین و جوهره اصلی داستان با مشكل روبهرو هستیم و در یك جمله باید بگویم ما در بحث مهدویت دچار فقر محتوا، فیلمنامه و فقر مطالعه و تحقیق هستیم.
ـ خب برای ایجاد آن دغدغهای كه فرمودید و حل مشكلات نرمافزاری قضیه چه باید كرد؟!
ـ بحث دغدغه داشتن كه یك امر درونی است و باید در درون فیلمنامه نویسان ما ایجاد شود ولی برای ایجاد انگیزه لازم در این خصوص به نظر بنده دولت باید یك بودجهای ویژه ساخت فیلمهای دینی خاصه در زمینه مهدویت اختصاص دهد و چون بخش خصوصی به علت توجه به منفعت مادی، نسبت به این مقوله بی توجه است لذا نهادهایی چون صدا و سیما و حوزه هنری و وزارت ارشاد باید در این خصوص سرمایهگذاری لازم را انجام دهند.
متأسفانه در خصوص صدا وسیما باید بگویم كه گروه معارف شبكهها، چه به لحاظ فكری و چه به لحاظ مالی، جزو فقیرترین گروههای سیما محسوب میشوند و این یك نقطه ضعف بزرگ است.
این گفت و گو ادامه دارد…
سید محمد مهدی موسوی ـ دوماهنامه امان شماره 17