به صحرا بنگرم صحرا ته بینم
به دریا بنگرم دریا ته بینم
به هرجا بنگرم كوه و در و دشت
نشان از قامت رعنا ته بینم
1. ماه و مهدی
یكی از اعمال در آستانه شب اول، همان«استهلال» یعنی طلب دیدن ماه است. از كلمه «ماه» میتوانیم یادآور حضرت مهدی(عج) شویم به دو جهت:
1. چون در روایات و دعاها حضرت مهدی(عج) تشبیه به ماه شدهاند مثل: وجهه كالقمر الدری. چهرهاش مانند ماه نورانی است و ... كَفِلقَه قمر. مانند پاره ماه است و در دعای ندبه درباره صفات امامان معصوم آمده كه آنها «ماههای فروزانند ... وَ الْاَقمار المنیره. كه حضرت مهدی(عج) یكی از آنهاست.
2. همانطور كه مؤمنین مترصدند و آماده میشوند كه ماه شب رمضان را ببینند و وظیفه خود را عملی كنند، باید آماده باشند كه «ماه فاطمه» چه زمانی از «افق كعبه، نمایان میشود بلكه باید تاریكیهای گناه را بزدایند تا هر چه زودتر چهره تابناك مهدی طلوع كند.
2. میهمانی خدا
ماه رمضان، ماه «ضیافه الله» و میهمانیدادن خداست كه میزبان آن حضرت مهدی(عج) است. چون: بِیمنِهِ رزق الوری، به یمن و بركت حجت بن الحسن(عج) است كه موجودات روزی میخورند.
گرچه، اگر با دیده دقت بنگریم در همه سال و همه آنات سفره میهمانی خدای كریم همراهِ میزبانی حضرت مهدی(عج) برقرار است چنان كه سید بن طاووس گوید:
نَزیلكَ حیثُ ما اتَّجهتْ ركابی ضَیفُكَ حیثُ كنتُ مِنَ البلاد
ای امام زمان من بر تو نازل میشوم هر كجا كه راحلهام روی آورد و مرا وارد نماید. و میهمان تو هستم در هر كجا كه باشم از شهرها (چون هستی مملوك توست).
میزبانی و خلق مهمانت
همه بنشسته بر سر خوانَت
جانب خلق دائماً جاری است
ریزش سیل وار احسانت
3. جلسات قرآن
جلسات قرآن كه برپا میشود خارج از چند امر نیست: تلاوت ـ قرائت ـ ترجمه ـ تفسیر ـ حفظ.
وقتی در ماه مبارك رمضان مشغول امور مذكور هستیم باید بدانیم كه مصداق اتم و اكمل و اجمل و بهترین تالی و قاری و مترجم و مفسر و حافظ قرآن، حضرت صاحبالزمان مهدی موعود موجود میباشند. چرا كه در زیارتنامه آل یس و جامعه میخوانیم كه:
1. السلام علیك یا تالی كتاب الله (تلاوت)
سلام بر تو ای (امام زمان) كه تلاوت كننده كتاب خدائی.
2. السلام علیك ... و ترجمانه ـ و رَضیكُم تراجمه لوحیه (ترجمه)
سلام بر تو ای امام زمان كه ترجمه كننده كتاب خدائی.
3. السلام علیك حین تقرءُ (قرائت)
سلام بر تو ای امام زمان كه قرائت كننده كتاب خدائی.
4. السلام علیك حین ... تبین (تفسیر)
سلام بر تو ای امام زمان كه تفسیر كننده كتاب خدائی.
چه خوش است صوت قرآن زتو دلربا شنیدن سوی حق نظاره كردن سخن خدا شنیدن
4. قرائت قرآن
ماه رمضان فصل «بهار قرآن» است همانطور كه هر چیزی «بهاری» دارد كما قال النبی صلی الله علیه و آله: «لِكُلِّ شَی رَبیعٌ و ربیعُ القرآن شَهرُ رمضان» همانطور كه «ماه رمضان» بهار قرائت و تلاوت و تدبر و تفكر در قرآن صامت است و از نفحات الهی و نسیم بهاری رمضان و قرآن، دلها زنده میشود باید تفكر و تدبر كنیم به قرآن ناطق كه در هر عصری امام معصوم میباشد. چرا كه پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله فرمودند: «انی تارك فیكم الثقلین كتاب الله و عترتی».
قرآن ناطق این زمان حضرت مهدی(عج) میباشند كه یكی از عترت پیامبر است كه حضرتش فرمودند: «المهدی من عترتی مِن وُلد فاطمه؛ مهدی از خانواده من، و از فرزندان فاطمه زهراسلام الله علیها است. همان اندازه كه به قرآن میاندیشیم به عِدل و شریك قرآن هم بیاندیشیم كه میگوییم «السلام علیك یا شریك القرآن». اگر مردم برای قرآن «بهاری» دارند و آن ماه رمضان است بهار دیگری هم دارند كه آن حضرت صاحبالزمان(عج) است كه در زیارتنامه میگوئیم: «السلام علیك یا ربیع الانام».
ولایت مهدی(عج) محور قرآن
امام صادق علیه السلام فرمود: «ان الله جعل ولایتنا اهل البیت قطب القرآن و قطب جمیع الكتب علیها یستدیر محكم القرآن و بما نوهّیت الكتب و یستبین الایمان؛ خداوند، ولایت ما اهل بیت را مدار قرآن و جمیع كتب آسمانی قرار داده است؛ آیات محكم قرآن بر محور آن میچرخد و به سبب آن كتب آسمانی بلند آوازه شده و ایمان آشكار گردیده».
روح قرآن؛ ولایت مهدی است عین ایمان، رضایت مهدی است
. سخنران و نویسنده.
. باباطاهر.
. فردوس الأخبار، ج4، ص496.
. الخرایج راوندی، ج1، ص481.
. وسائل الشیعه، ج10، ص302.
. سنن ابی داود، كتاب المهدی، ج4، ص473، ح4280.
. مفاتیح الجنان.
. تفسیر عیاشی.
عباس رمضان علیزاده ـ دوماهنامه امان شماره 19