در چند قسمت قبل، موارد متعددی از ویژگیهای دولتمردان حضرت مهدی(عج) مطرح شد؛ حال مواردی دیگر را پی میگیریم.
53 ـ برطرف كردن حرص مردم
مسؤولان و دولت مردان نظام اسلامی و عالمان جامعه باید سعی كنند تا حرص و طمع را در جامعه از بین برده و از اسراف و تبذیر و درخواستهای بی مورد مردم بكاهند.
از پیامبر صلی الله علیه و آله نقل شده كه درباره حضرت مهدی(عج) فرمود: «... و یملأ الله قلوب امة محمّد صلی الله علیه و آله غنی و یسعهم عدله حتی یأمر منادیاً فینادی فیقول: من له فی المال حاجة؛ ... و خداوند قلبهای امت محمّد را پر از بی نیازی كرده و عدلش را بر آنان میگستراند تا این كه كسی را دستور میدهد تا ندا دهد و او میگوید: هر كس كه احتیاج به مال دارد».
و نیز فرمود: «اذا خرج المهدی القی الله تعالی الغنی فی قلوب العباد؛ چون مهدی خروج كند خداوند متعال بی نیازی را در قلبهای بندگان میاندازد».
54 ـ هدایای اختصاصی ممنوع
مسئولان و دولت مردان نظام اسلامی وظیفه دارند تا با بهرهگیری از سیره مهدوی از قانون تخطّی نكرده و هرگز چیزی را به عنوان هدیه اختصاصی به نور چشمیهای خود ندهند.
پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: «اذا قام قائمنا اضمحلّت القطائع فلا قطائع؛ چون قائم ما قیام كند، هدایای اختصاصی از بین رفته و هرگز چیزی به این عنوان به كسی داده نخواهد شد.»
55 ـ گزارش از برنامهها
مسؤولان نظام اسلامی باید با الگوگیری از حضرت مهدی(عج) از پروژههای مهمی كه در دست اقدام دارند مردم را آگاه سازند.
از امام مهدی(عج) روایت شده كه فرمود:
«انا المهدی و انا قائم الزمان، انا الذی املأها عدلا كما ملئت جوراً؛ من مهدی و قائم زمانم. من كسی هستم كه زمین را پر از عدل خواهم نمود همان گونه كه پر از ظلم شده باشد».
مطابق این روایت، حضرت مهدی(عج) قبل از ظهورش از كاری كه قرار است انجام دهد به مردم گزارش میدهد.
56 ـ عقبنشینی از مواضع اصولی ممنوع
وظیفه هر شخصیت سیاسی و دینی آن است كه بر مواضع اصولی خود پافشاری كرده و هرگز از آنها عدول ننماید مگر در جایی كه مصحلت اهمّی در میان باشد. از امام علی علیه السلام نقل شده كه حضرت مهدی(عج) در كنار كوه صفا با اصحاب خود چنین عهد میبندد: «انا معكم علی ان لا تولّوا ...؛ من با شما همراهم در صورتی كه از مواضع خود برنگیرد ...».
57 ـ ارتباط دائم با وزیران
حاكم اسلامی در صورتی كه افراد تحت امر خود را مطیع یافت باید با آنان ارتباط ویژه برقرار كرده و اجازه دهد تا هر وقت كه خواستند به ملاقاتش بیایند.
امام علی علیه السلام میفرماید: حضرت مهدی(عج) بعد از پیمانهایی كه با كارگزاران خود میبندد، اینگونه به ایشان خطاب مینماید كه: «... فاذا فعلتم ذلك فعلی ان لا اتخذ حاجباً؛ ... چون چنین نمودید بر من است كه برای خود دربان و پاسداری قرار ندهم ]تا هر وقت كه خواستید با من ملاقات داشته باشید[.»
58 ـ رحمت، قبل از خشونت
حاكم اسلامی وظیفه دارد تا با الگوگیری از حضرت مهدی(عج)، قبل از دست زدن به هرگونه اقدام عملی، افراد شرور را دعوت به بازگشت و توبه از كارهای زشت نماید و در صورتی كه این طریق جواب نداد دست به اقدام عملی بزند.
از امام باقر علیه السلام روایت شده كه امام زمان(عج) قبل از ظهورش كسی را به سوی اهالی مكه میفرستد و به او دستور میدهد كه به مردم بگو: «یا اهل مكة! انا رسول فلان الیكم و هو یقول لكم: انّا اهل بیت الرحمة و معدن الرسالة و الخلافة؛ ای اهالی مكه! من فرستاده فلان شخص [حضرت مهدی(عج)] به سوی شمایم و پیام او به شما این است كه ما اهل بیت رحمت و معدن رسالت و خلافتیم».
ادامه دارد
. مسند احمد، ج 3، ص37؛ كشف الغمة، ج 3، ص483.
. ملاحم، ابن طاووس، ص71.
. بحارالأنوار، ج 52، ص309، ح 409؛ قرب الإسناد، ص39.
. غيبت، طوسی، ص253؛ بحارالانوار، ج 52، ص1، باب 18.
. منتخب الأثر، ص154.
. همان، ص154.
. بحارالأنوار، ج 52، ص307.
علی اصغر رضوانی ـ دوماهنامه امان شماره 19