پس از تصویب قانون ننگین كاپیتولاسیون توسط دولت و مجلس در مهرماه 1342، این قانون در مطبوعات افشا و اعلام نشد. چندی بعد، نشریه داخلی مجلس، حاوی متن كامل سخنرانیها و گفتگوهای نمایندگان و رییس دولت در این زمینه به دست امام خمینی(ره) رسید. در این حال حضرت امام كه چند ماه قبل از آن، از زندان رژیم شاه آزاد شده بودند، با ایراد سخنرانی تاریخی خود، به تصویب قانون كاپیتولاسیون یا اعطای مصونیت قضایی به اتباع امریكا در ایران، شدیداً اعتراض كرد. این مرحله را باید نقطه عطفی در تاریخ نهضت اسلامی ایران دانست زیرا ابعاد گسترده مبارزه با استبداد، اینك همراه با مبارزهای آشتیناپذیر با استكبار جهانی، همسو و در مسیر یك آرمان پیش میرفت و ماهیت نهضت، غنیتر و آرمان های آن كاملتر می گشت.
8 آبانماه؛ یازدهم ذی القعده: ولادت باسعادت امام رضاعلیه السلام
در شباهتهای حضرت مهدی(عج) با امام رضاعلیه السلام آمده كه خداوند ریاست و مقام ظاهری را برای آن حضرت قرار داد به طوری كه برای پدران طاهرینش واقع نشده بود و تقیه و ترس در زمان آن حضرت تا حدودی برداشته شد در زمان ظهور امام قائم(عج) نیز، خداوند متعال ترسش را به امنیت بدل خواهد ساخت و او را در زمین اقتدار و تسلطی خواهد داد كه برای احدی از پیشینیان میسر نشده است.
13 آبانماه: تسخیر لانه جاسوسی و روز مبارزه با استكبار جهانی
دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، با درك فرمایش امام مبنی بر این كه همه گرفتاریهای ما از آمریكاست، به عنوان لبیك به بیانات امام و وادار كردن آمریكا به استرداد شاه و اموال ملت ایران، سفارت آمریكا در تهران را به تصرف خود درآورند. فردای آن روز، امام، حركت دانشجویان را تایید كردند و آن را انقلابی بزرگتر از انقلاب اول خواندند. با فتح لانه جاسوسی، علاوه بر افشای ماهیت چهرههای سازشكار داخلی ودمیده شدن روحیه بیداری، هوشیاری، وحدت و همبستگی در امت مسلمان، ابهت پوشالی آمریكا در جهان شكسته شد و هیئت حاكمه آمریكا را به خفت كشاند.
24 آبانماه: روز كتاب و كتابخوانی
چه نیكوست كه در روز كتاب و كتابخوانی به یاد حضرتش با كتابهایی آشنا شویم كه شناختمان را از او بیشتر میكند:
انتظار سلسله كتابهایی است كه از سوی مركز تخصصی مهدویت و بنیاد فرهنگی مهدی موعود منتشر شده است، هر كدام از این كتابهایی كه شاید نهایت صفحات آنها به صد هم نرسد، موضوع خاصی را مورد تحلیل قرار داده و نكته مهم و قابل توجه در آن است كه با وجود حجم كم این كتابها، هیچ حرفی بدون استناد به منابع و كتابهای معتبر وجود ندارد!
27 آبانماه؛ سیام ذیالقعده: شهادت امام محمدتقی علیه السلام
در وعده ظهور حضرت حجت(عج) در بیانات امام جواد علیه السلام نقل است كه جعفر بن ابی دلف میگوید: از امام محمدتقی علیه السلام شنیدم كه فرمود: امام بعد از من پسرم علی است، امر او امر من، گفتهاش گفته من و اطاعتش اطاعت از من است و امام بعد از او، پسرش حسن است، امر او امر پدرش و گفته او گفته پدرش و اطاعت او اطاعت از پدرش میباشد». سپس ساکت شد. عرض کردم: ای فرزند رسول خداصلی الله علیه و آله! امام بعد از حسن کیست؟ پس آن حضرت به شدت گریست، سپس فرمود: «البته بعد از حسن پسرش، آن که قائم به حق و مورد انتظار است، میباشد.»
3 آذرماه؛ ششم ذیالحجه: شهادت مظلومانه زائران خانه خدا به دست مأموران سعودی
در ششم ذیحجه سال 1407 ق برابر با یازدهم مرداد ماه سال 1366 ش، صدها زائر ایرانی و تعدادی از زائران دیگر كشورها در شهر مكه منوّره، در حال انجام فریضهی الهی برائت از مشركین به دست ماموران دولت عربستان به شهادت رسیدند. زائران خانهی خدا، این مراسم را همه ساله با الهام ازتعالیم اسلام و قرآن برگزار می كنند ودر آن، ضمن دعوت مسلمانان به اتحاد، بیزاری خود را از دشمنان اسلام به ویژه آمریكا و رژیم صهیونیستی اعلام می كنند.
6 آذرماه؛ نهم ذیالحجه: روز عرفه
یكی از اعمال وارد در روز عرفه، خواندن دعای 47 صحیفه سجادیه است، هدف اصلی این دعا، تقرب به درگاه الهی است. حضرت امام سجاد علیه السلام برای آن که شیعیان به آن هدف دست یابند و برای بالا بردن سطح معرفت و شناخت شیعیان در زمینه خداشناسی، امامت و توبه، دعای عرفه را در این سه محور بیان نمودهاند و یكی از آنها شناخت امام معصوم است و وظایف شیعیان در زمان غیبت امام عصر(عج) بیان شده است.
7 آذرماه؛ دهم ذیالحجه: عید سعید قربان
چه نیكوست كه در روزی به این عظمت، بهترین اعمال انجام شود، و در زمان غیبت بهترین عمل، دعا برای تعجیل در فرج صاحبالأمر(عج) است، كه این دعا موجبات سرور و رضای الهی است، زیرا كه وقتی مومن در حق امام خود دعا كند امام خویش را مسرور نموده است، و خرسندی امام مایه سرور خدا و رسول اوست.
16 آذرماه: روز دانشجو
درباره دلایل عقلی ضرورت وجود امام كه بی ارتباط با روحیه دانشجویی نیست، لازم است بدانیم وجود امام و خلیفه پیغمبر و امام مسلمین, مورد قبول همه مذاهب اسلامی اعم از شیعه و سنی و اشعرى و ماتریدیه و ... است. و ما به عنوان شیعیان حضرت حجت(عج) شایسته است كه در پی شناخت ایشان با دلیل عقلی و نقلی باشیم.
27 آذر ماه: شهادت آیت الله مفتح، روز وحدت حوزه و دانشگاه
آیتاللَّه دكتر محمد مفتّح در ایام مبارزات روحانیت و مردم انقلابی ایران به رهبری امام خمینی از آموزش و پرورش قم اخراج و به منطقه دورافتادهای تبعید شد، در نتیجه مجبور به اقامت در تهران گردید. با اقامت ایشان در تهران فصلی نوین از مبارزات سیاسی و عقیدتی شهید مفتّح آغاز شد. شهید مفتح، با تشكیل شورای انقلاب، از طرف امام به عضویت این شورا درآمد و در این سنگر منشا خدمات شایانی گردید. ایشان همچنین پس از پیروزی انقلاب اسلامی، فعالیتهای ارزشمندی بهویژه در زمینه تدریس در دانشگاهها و نیز نزدیك ساختن دو قشر روحانی و دانشجو به عمل آورد. او كه توطئه استعمار را در جدا نگاه داشتن این دو قشر، با تمام وجودش حس كرده بود، ایجاد وحدت و انسجام میان این دو قشر را وجهه همت خود ساخت.
ـ مناسبتهای دیگر:
28 مهرماه؛ اول ذیالقعده: ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها، روز دختر
8 آبان: شهادت محمد حسین فهمیده و روز بسیج دانشآموزی
10 آبان: شهادت آیت الله قاضی طباطبایی اولین شهید محراب
28 آبانماه؛ یكم ذیالحجه: سالروز ازدواج حضرت علی و حضرت زهراسلام الله علیها، روز ازدواج و خانواده
4 آذرماه؛ هفتم ذیالحجه: شهادت امام محمد باقر علیه السلام
5 آذرماه: سالروز تشكیل بسیج به فرمان امام خمینی
12 آذرماه؛ پانزدهم ذیالحجه: ولادت امام هادی علیه السلام
15 آذرماه؛ هجدهم ذیالحجه: عید سعید غدیر خم
20 آذر ماه: شهادت آیت الله دستغیب سومین شهید محراب
21 آذرماه؛ بیست و چهارم ذیالحجه: روز مباهله
25 آذرماه: روز پژوهش
تذكر: برخی از مناسبتها در شمارههای قبل به صورت مبسوط پرداخته شده و در آرشیو نشریه موجود است.
زهرا باقری ـ دوماهنامه امان شماره 20