نشریات و مجلات چاپی

مدرسه و پایگاه های علمی
مدرسه مجازی مهدویت
نشریه امان فعالیت خود را از سال ... آغاز کرده است. هم‌اکنون 348 نفر با این مجموعه مرتبط هستند.

رسالت و مهدويت (قسمت دوم)

از برنامه‌های اصلی حكومت مهدوی ـ همانند دولت محمدی ـ عمران و آبادی زمین است، حضرت همه امكانات را برای منافع عمومی و آبادانی زمین به كار می‌گیرد و سراسر زمین را آباد می‌كند؛ امام باقر علیه السلام می‌فرماید: «در زمان حكومت مهدی(عج) در روی زمین هیچ ویرانه‌ای نمی‌ماند، مگر آن كه آباد می‌گردد».
در قسمت پیشین ، بیان شد كه پیامبر اكرم صلی الله علیه وآله با وجود تلاش فراوان و تشكیل حكومت، عملاً نتوانستند همه برنامه‌های اسلام را پیاده كننده، اما این راه با تعیین دوازده جانشین استمرار یافت؛ به طوری كه این آرمان در زمان آخرین وصی پیامبر، حضرت مهدی(عج) به صورت جامع، محقق خواهد شد. در این راستا حكومت محمدی و حكومت مهدوی، وجوه مشترك فراوانی دارند كه در بعد برنامه‌ها، مقداری كه ابعاد برنامه‌های فرهنگی این دو حكومت الهی تشریح شد كه رشد دانش و صنعت و تكنولوژی از جمله آنها بود. اینك، ادامه مطالب، عرضه خواهد شد.
1. برنامه‌های فرهنگی
الف. احیای سنت و كتاب
همان‌طور كه حضرت رسول صلی الله علیه وآله احیاكننده سنن فراموش شده و اصلاح كننده تعلیمات تحریف یافته پیشینیان خود بوده، در زمان حكومت حضرت مهدی(عج) تعالیم روح‌بخش قرآن، وارد عرصه‌های گوناگون زندگانی بشر گردیده و سنت كه همان گفتار و رفتار پیشوایان دینی است، در همه جا به عنوان بهترین الگوی حیات انسان مطرح می‌گردد و عملكرد همگان با معیار خدشه ناپذیر قرآن و عترت ارزیابی می‌شود. در این قسمت حضرت، دین جدیدی را عرضه نمی‌كند، اما به سبب انحراف مردم از اسلام واقعی، حضرت دوباره به دین اسلام دعوت نموده و تمام احكام آن را اجرا می‌كند، مانند: «اعدام زناكار و كسی كه زكات ندهد، قانون ارث، كشتن دروغ‌گویان (منافقان، مدعیان مهدویت و ...) پایان حكم جزیه، انتقام از بازماندگان قاتلان امام حسین علیه السلام، حكم رهن و وثیقه، سود تجارت، كمك برادران دینی به یكدیگر و ...».
امام خمینی در این زمینه می‌فرماید: «وقتی كه حضرت حجت(عج) تشریف آورد، احكامی غیر از این‌ها كه ما با این اجتهادات ناقصه درست كرده‌ایم می‌آورد، و [آن احكام] غیر این اصل‌هایی است كه ما جاری می‌كنیم و غیر این چیزهایی است كه [از] ظنون مجتهدین درست می‌شود «یأتی بكتاب جدید» چون طبق روش فقها، سخن نمی‌گوید.»
همچنین حضرت علی علیه السلام، در زمینه احیای قرآن توسط امام مهدی(عج) می‌فرماید: «گویی هم اكنون شیعیان خود را می‌بینم كه در مسجد كوفه، خیمه‌ها زده‌اند و ]تفسیر و توضیح[ قرآن را بدان گونه كه نازل شده به مردم می‌آموزند»؛ همین تعلیم و تعلم قرآن نقطه شروعی برای ترویج فرهنگ قرآنی و حاكمیت قرآن و احكامش در حوزه‌های فردی و اجتماعی است.
ب. مبارزه با بدعت‌ها
همان‌طور كه حضرت رسول صلی الله علیه وآله با بدعت‌ها و زشتی‌های اعراب جاهلیت به مبارزه پرداخت و رسومی همچون زنده به گور كردن دختران را درهم كوبید، فرزندان حضرت نیز، با این بدعت‌ها كه وارد نمودن اندیشه و آراء شخصی در دین است، به مبارزه خواهد پرداخت، مانند: «تحریف مسجد كوفه و تعدیل قبله‌اش، تخریب مساجد در مسیر راه، بازگرداندن مسجد الحرام و مسجدالنبی به اندازه اصلی».
پیامبر اكرم صلی الله علیه وآله فرمود: «هرگاه بدعت‌ها در میان امتم آشكار شود، بر عالم است كه علم و دانش خود را آشكار سازد و هر كس چنین نكند نفرین خدا بر او باد».
امام باقرعلیه السلام درباره آن حضرت می‌فرماید: «هیچ بدعتی را وا نگذارد، مگر این‌كه آن را از ریشه بر كند و از هیچ سنتی نمی‌گذرد، مگر این‌كه آن را برپا خواهد كرد».
ج. رشد معرفت و فضایل اخلاقی
حضرت رسول صلی الله علیه وآله مبعوث شد تا افراد را به سمت برترین كمالات معنوی و فضیلت‌های اخلاقی سوق دهد و خود قرآن نیز آن حضرت را بهترین الگوی رفتاری برای همه افراد معرفی نموده است، خداوند عزوجل در قرآن می‌فرماید: «لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ»‌.
با كمال تأسف به دلیل بی‌توجهی برخی مردم به تعالیم قرآن و راهنمایی‌های اهل‌بیت، جوامع بشری از جمله جوامع مسلمین، دچار انحطاط اخلاقی گردیده‌اند؛ لذا حضرت مهدی(عج) به ترویج ارزش‌های اخلاقی و عقلی خواهند پرداخت. در برخی از روایات آمده است: «زمانى كه قائم ما قیام كند، دست خود بر سر بندگان خواهد و عقل‌هاى ایشان را جمع خواهد كرد و اخلاق آنها را به كمال خواهد رساند».
2. برنامه‌های اجتماعی
با عمل به آموزه‌های قرآن و سنت، جامعه آماده رشد و تعالی می‌شود، خوبی‌ها گسترش می‌یابد، بدی‌ها از بین می‌رود، حقّ هر فردی رعایت می‌شود و عدالت اجتماعی به معنای واقعی در جامعه پیاده می‌گردد.
الف. احیا و گسترش امر به معروف و نهی از منكر
«إِنَّ اللّهَ یأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِیتَاء ذِی الْقُرْبَى وَینْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْی»
حضرت مهدی(عج) در راستای رسالت الهی خویش حركت نموده و این دو فریضه بزرگ را كه تمام واجبات الهی به سبب آن بپا داشته می‌شود به صورت گسترده به اجرا در خواهد آورد. امام باقرعلیه السلام در این زمینه فرمود: «اَلْمَهدى وَ اصْحابُهُ... یأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ ینْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ؛ مهدى(عج) و یاران او... امر به معروف و نهی از منكر می‌كنند».
ب. اجرای حدود الهی
حضرت رسول صلی الله علیه وآله مبعوث شد تا احكام و حدود الهی را برای سعادت تمام بشر به اجرا درآورد و از انحطاط جوامع بشری و سقوط آنها جلوگیری نماید، و دیگر ائمه معصومین علیها السلام بر اساس ظواهر حكم نموده و در داوری‌هایشان از شاهد و گواه استفاده می‌كردند، اما در زمان حكومت حضرت مهدی(عج)اجرای احكام و حدود الهی بر اساس ظواهر نیست؛ حضرت نیازی به شاهد و گواه ندارد و در هر موردی بر اساس واقعیت و آگاهی از حقیقت حكم می‌دهد.
در روایت بلندی آمده: «زمانی كه قائم آل محمد(عج) فرمانروا شود، در میان مردم، همانند حضرت داود، داوری می‌كند و نیازی به شاهد و گواه ندارد؛ در هر موردی خداوند، حكم واقعی را به او الهام می‌كند و او بر اساس علم خود قضاوت می‌نماید و هر قومی را از اجتهاد و استنباطشان خبر می‌دهد. دوست و دشمن خود را با نشان الهی می‌شناسد».
3. برنامه‌های اقتصادی
از دیگر برنامه‌های حكومت فاضله مهدوی، رشد اقتصادی است، چرا كه با استفاده و توزیع عادلانه از ثروت و منابع طبیعی، در بین همه افراد جامعه، افراد به تقوا و نیكی روی می‌آورند و در نتیجه نعمت‌های الهی از همه سو بر بندگان سرازیر می‌شود، چنان‌كه در قرآن آمده است: «وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُواْ وَاتَّقَواْ لَفَتَحْنَا عَلَیهِم بَرَكَاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ»‌ .
یكی از برنامه‌های اقتصادی حكومت حضرت مهدی(عج) كه همچون حكومت حضرت رسول صلی الله علیه وآله است، بهره‌برداری كامل از معادن و منابع زیرزمینی و مواهب طبیعی است كه شامل موارد ذیل می‌باشد:
الف. رشد كشاورزی
در آن زمان، پس از قحطی‌ها و خشكسالی‌ها، دگرگونی شگفت‌انگیزی در بخش كشاورزی پدید می‌آید و مواد غذایی در جامعه فراوان می‌گردد، باران پیاپی و زیاد می‌بارد و رحمت الهی به سوی انسان‌ها سرازیر می‌شود.
رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمود: «هنگامی كه حضرت مهدی(عج) در امت من ظاهر می‌شود، زمین محصول، میوه و گل‌های خود را می‌رویاند و آسمان بارانش را فرو می‌ریزد.»
ب. رشد و گسترش دام‌پروری
رسول خداصلی الله علیه وآله فرمود: «در روزگار پایانی زندگی امت من، حضرت مهدی(عج) ظهور می‌كند ... و دام و گوسفندان فراوان می‌گردد.»
ج. توزیع برابر و عادلانه ثروت و دارایی‌ها
همان‌طور كه حضرت رسول صلی الله علیه وآله سعی در تقسیم بیت المال و ثروت‌ها در میان فقرای جامعه صدر اسلام داشت، حضرت مهدی(عج) نیز به تبعیت از جد بزرگوارش، از انباشته شدن ثروت در بخشی از جامعه خودداری می‌كند و آن را در اختیار همگان قرار می‌دهد و در نتیجه مردم بی‌نیازی و استغنای واقعی را خواهند دید و در جامعه مهدوی آن عصر، حتی یك فقیر هم وجود ندارد و مردم از لحاظ مادی و معنوی بی‌نیاز می‌شوند.
امام باقر علیه السلام فرمود: «وقتی قائم خاندان پیامبر قیام كند (اموال را) به مساوى تقسیم می‌كند و در میان خلق به عدالت رفتار می‌كند».
از برنامه‌های اصلی حكومت مهدوی ـ همانند دولت محمدی ـ عمران و آبادی زمین است، حضرت همه امكانات را برای منافع عمومی و آبادانی زمین به كار می‌گیرد و سراسر زمین را آباد می‌كند؛ امام باقر علیه السلام می‌فرماید: «در زمان حكومت مهدی(عج) در روی زمین هیچ ویرانه‌ای نمی‌ماند، مگر آن كه آباد می‌گردد».
آخرین ویرایش
در 1394/8/18 13:36 توسط فاطمه کاظمی

مطالب پربازدید را ببینید
و یا به فهرست بازگردید.

بازگشت به ابتدای صفحه

تلفن
نشانی
02188998601
تهران، خیابان انقلاب، تقاطع قدس و ایتالیا، پلاک 98
پیامک
30001366